Soms volstaat een duwtje in de rug. Zoals bij basisschool Driegaaien: die voerde zelf een participatietraject uit en realiseerde het RLSD-ontwerp volledig op eigen kracht. Een knalprestatie!
Collega Ann Sels (procesbegeleider) gaf duiding bij stap 1: participatie en draagvlak.
Het eerste luikje (participatie) omvat specifieke methodes om te weten te komen wat er leeft, wat de wensen en noden zijn (meer bloemen, heuveltjes en wilgenhutten!). Het tweede luik (draagvlak) zorgt ervoor dat de plannen geen stof vergaren: gelijkgezinden vinden elkaar in een werkgroep en tonen zich bereid om tijdens klusdagen de handen uit de mouwen te steken.
Ontwerp
Vervolgens ging stagiair Nona De Baerdemaeker aan de slag onder begeleiding van onze landschapsarchitect Julie Decuyper. Samen verzamelden ze de ideeën in een harmonieus ontwerp, met oog voor speelplezier, biodiversiteit, rustige plekjes en beleving.
Ons educatief loket bezorgde het schoolteam (ouders, leerkrachten en kinderen) een inspirerend praatplan (bekijk dat hier)en daarmee gingen de enthousiastelingen vrijwel meteen mee aan de slag. In nog geen jaar tijd maakten ze van dromen realiteit. Het MOS-label ‘Eco-School’ behaalden ze met grote onderscheiding!
Daadkracht
Dit project toont aan hoe daadkrachtig schoolteams kunnen zijn en hoeveel verschil ze kunnen maken, ook op kleinere percelen (dit perceel was ongeveer 900 m² groot). Dat wij met onze basisondersteuning kunnen meeschrijven aan zulke mooie verhalen, inspireert ons keer op keer!