Klankspotting - Soundwalk

Digitale klankwandeling langs de ScheldeTerug naar overzicht

Scheldevallei, diverse locaties

Startplaats

28 augustus 2022 | 10u00

Start

31 augustus 2022 | 17u00

Einde
Delen

Van 23 juni tot en met 3 juli 2022 vormt de Scheldevallei de bron voor een nieuw muziekfestival rond klimaat, natuur en duurzaamheid. Van 23 juni tot en met 31 augustus kan je genieten van een digitale klankwandeling langs de Schelde.

Een unieke wandeling langs de Schelde, waarbij je via de gratis app Echoes.xyz, die gebruik maakt van geolocatie, bijzondere soundscapes van componist Joris Blanckaert te horen krijgt. Blanckaert is behalve componist en geluidskunstenaar ook opgeleid als burgerlijk ingenieur en sinds 2000 als waterloopkundig ingenieur betrokken bij het Sigmaplan. 

Een rivier als de Schelde vervult veel functies: koopvaardij, recreatie, aanvoer van water, afvoer van overtollig water, biodiversiteit. In ruil vraagt de rivier ook wel iets terug. Ruimte bijvoorbeeld, ruimte om te kronkelen, of om te overstromen in de winter. We zijn ons niet altijd bewust van het levende systeem van zo’n getijderivier.  

Met Streaming Soundies laten we de stem van de vallei horen. De vele ritmes die de rivier speelt: van de seizoenen, van de zon en de maan. De stem van het water dat ruimte vraagt: van de kolkende stroom tot de expanderende stoom. In de komende maanden en jaren worden geluiden verzameld in de Scheldevallei, impressies en expressies, ‘gegeotagged’ en geüpload op een kaart van de Scheldevallei. Langzaam groeit Streaming Soundies tot een Instagram van het water, een netwerk van leven met soundies als selfies. Neem een smartphone, neem een hoofdtelefoon, en ga op zoek naar de pokémons van de Scheldeklanken.  

Meer informatie

Inschrijven

De klankwandeling kan op eigen initiatief gemaakt worden, helemaal gratis, en dit tussen 23 juni en 31 augustus 2022. Download op voorhand de app "Echoes.xyz" via de Google Play Store of Apple Store.

Meer informatie