Tijdens onze tweedelige beginnerscursus leer je alles over onderhoud van knotbomen van theorie tot praktijk.
Tijdens onze tweedelige beginnerscursus leer je alles over onderhoud van knotbomen van theorie tot praktijk.
Knotbomen hebben vele troeven. Ze bieden een schuil- en nestplaats aan dieren en insecten en hebben bovendien een grote landschapswaarde. Zo staat Vlaanderen naast Nederland op wereldvlak bekend om haar groot aantal knotbomen. Ze maken deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.
Afhankelijk van de boomsoort worden knotbomen het best elke 5 tot 9 jaar geknot. Anders kunnen de takken afscheuren en kan de boom splijten. Dit kan de boom fataal worden, een groot verlies voor onze biodiversiteit en ons natuurlijk erfgoed.
Om bestaande knotbomen correct te onderhouden en te bewaren werd door de Regionale Landschappen in 2018 Goed Geknot opgericht. Via dit project koppelen we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Vrijwillige knotters geven de bomen een gratis onderhoudsbeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis.
Wil je kennismaken met knotten en de kneepjes van het vak? Schrijf je dan nu in voor onze tweedaagse knotcursus voor beginners. De cursus omvat een lesdag theorie en een lesdag praktijk.
Via de theorie leer je alles over knotbomen en het onderhoud ervan. Daarnaast leer je over persoonlijke beschermingsmiddelen en hoe je veilig omgaat met een kettingzaag. Tot slot leer je op een verantwoorde manier stoken zodat je ook na het knotten het snoeihout op een veilige manier kan gebruiken als brandhout.
Tijdens de praktijkdag zetten we de theorie om in de praktijk en kruipen we de boom in voor een snoeibeurt.
Voor de praktijkdag (16/12) dienen cursisten volgende items zelf mee te brengen:
Klimgordels worden ter plaatse voorzien.
Het inschrijvingsgeld bedraagt 50 euro voor de twee lesdagen samen.
Deze knotcursus is volzet. Heb je een vraag of wil je graag een plekje op de reservelijst? Contacteer Sebastien Leys, projectverantwoordelijke Goed Geknot bij Regionaal Landschap Schelde-Durme: sebastien@rlsd.be of 0473 30 60 89.