Ontmoetingsmoment Goed Geknot

Inschrijven

Terug naar overzicht

Van Hauwermeirsmolen, Watermolenstraat 64, 9230 Wetteren

Startplaats

24 September 2022 | 14u00

Start

24 September 2022 | 17u00

Einde

gratis - inschrijving is verplicht

prijs
Delen

Ontmoetingsmoment voor knotters

Ben je een gepassioneerd knotter, of heb je nog geen ervaring maar wil je graag starten met knotten? Dan ben je van harte welkom op het ontmoetingsmoment voor knotters op zaterdag 24 september 2022. Alle knotters, nieuw en ervaren, zijn welkom!

Tijdens dit ontmoetingsmoment kan je ervaringen uitwisselen met andere knotters. Je kan er informatie krijgen over de gratis knotcursussen die Regionaal Landschap Schelde-Durme organiseert. Daarnaast wordt ook de werking van het vernieuwde platform www.goedgeknot.be toegelicht. Ook praktische vragen rond de uitvoering van werken worden behandeld. Een interessante namiddag, in een gezellig kader met randanimatie en een hapje en drankje! 

  • Wanneer: zaterdag 24 september 2022
  • Locatie: Van Hauwermeirsmolen, Watermolenstraat 64, 9230 Wetteren
  • Aanvangsuur: We starten om 14 uur, het einde is voorzien rond 17 uur
  • Extra: Van 16 tot 17 uur kan je ook deelnemen aan een gratis begeleid bezoek aan de molen. Er wordt ook een maaldemonstratie gegeven
  • Inschrijven is gratis maar noodzakelijk. Inschrijven voor het ontmoetingsmoment (en het begeleid bezoek aan de molen) kan via dit formulier. Inschrijven kan tot 18/9/2022.

 

Goed Geknot: vrijwillig knotten in ruil voor gratis brandhout

Als Regionaal Landschap zetten we ons in voor het behoud en het versterken van ons prachtige landschap. Daarbij horen ook knotbomen, die typisch zijn voor het landschap in onze regio.

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus houden ervan om hun nest te maken in knotbomen. Knotbomen hebben daarnaast ook een grote landschapswaarde. Wist je dat onze streek zelfs op wereldvlak bekend is voor haar grote aantal knotbomen? Knotbomen maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Zo niet, scheuren de takken af en kunnen ze jouw boom splijten. Mogelijks wordt dat jouw boom fataal en dat betekent een verlies voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed!

Niet elke eigenaar van knotbomen, weet hoe hij of zij deze bomen dient te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat de knotbomen niet verdwijnen in ons landschap, startten enkele Regionale Landschappen met het project Goed Geknot. Via dit project koppelen wij eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters (houtzoekers). De vrijwillige knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis.

Ben je op zoek naar lokaal en duurzaam hout? Kan je vakkundig houtkanten afzetten en bomen knotten? Heb je interesse om samen met vrienden een knotteam op te starten? Of wil je aansluiten bij een bestaand knotteam? Het kan allemaal! Het knotseizoen loopt van 1 november tot en met 28 februari. Heb je interesse om ook als vrijwillige knotter aan de slag te gaan? Registreer je dan snel op www.goedgeknot.be. 

 

Vragen?

Heb je nog verdere vragen? Dan kan je terecht bij Sebastien Leys, medewerker Landschap bij Regionaal Landschap Schelde-Durme, en verantwoordelijk voor het project Goed Geknot binnen ons werkingsgebied: sebastien@rlsd.be - 0473 30 60 89

Inschrijven

Het ontmoetingsmoment is gratis, maar inschrijven op voorhand is wel verplicht. Inschrijven kan tot 18/9/2022.

Van 16 tot 17 uur gaat er ook een begeleid bezoek door aan de molen. Ook dit bezoek is gratis, maar dien je op voorhand te bevestigen via het inschrijvingsformulier. 

Inschrijven voor het ontmoetingsmoment (en het begeleid bezoek aan de molen), kan via onderstaand formulier. 

Schrijf je hier in
© Filip De Smet
© Filip De Smet
© RL Pajottenland - Zennevallei
© Filip De Smet