Poelenfeestje in Melle

Inschrijven

Terug naar overzicht

Meersstraat Melle (op de grens met Merelbeke)

Startplaats

2 oktober 2022 | 14u00

Start

2 oktober 2022 | 17u00

Einde

gratis - inschrijving is verplicht

prijs
Delen

Om een boost te geven aan de biodiversiteit, werd in 2021 het Poelenplan Rodeland opgemaakt in opdracht van Provincie Oost-Vlaanderen. Dit Poelenplan brengt de aanwezigheid in kaart van tal van amfibieën op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele. Daarnaast werden ook 30 bijkomende locaties aangeduid die geschikt zijn voor de aanleg van nieuwe poelen. In september wordt de eerste van deze nieuwe poelen gerealiseerd, en dit in de Gondebeekvallei in Melle. Deze eerste terreinrealisatie van Poelenplan Rodeland wordt gevierd met een Poelenfeestje op zondag 2 oktober in Melle. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen wat er allemaal leeft in de reeds bestaande poelen vlakbij, de nieuwe poel te bezichtigen en om op verkenning te gaan in het natuurgebied Gondebeek met een ervaren gids. 

Poelenplan Rodeland
Poelen zijn veelzijdig: ze dienen als leefgebied voor amfibieën en insecten zoals libellen, als groeiplaats voor water-, moeras- en oeverplanten, maar ook als drinkplaats voor vogels en zoogdieren. In 2021 maakte Natuurpunt Studie, in opdracht van Provincie Oost-Vlaanderen, het Poelenplan Rodeland op. Dit Poelenplan brengt de aanwezigheid in kaart van salamanders, kikkers en padden op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele. 30 bestaande poelen werden geïnventariseerd en er werden ook 30 bijkomende locaties aangeduid die geschikt zijn voor de aanleg van nieuwe poelen. Samen met de betrokken eigenaars, de Regionale Landschappen, natuurverenigingen, lokale en Vlaamse overheden, wil de Provincie met dit plan een boost geven aan de biodiversiteit. 


Poelenfeestje op 2 oktober
In september starten we met de eerste realisatie in dit Poelenplan. In de Gondebeekvallei in Melle (Meersstraat) gaat een graafmachine aan de slag en legt Regionaal Landschap Schelde-Durme een nieuwe poel aan op een perceel van Natuurpunt Oosterzele. De nieuwe poel ligt in een netwerk van bestaande poelen waar de komende jaren nog meer poelen zullen worden aangelegd. Dit creëert goede kansen voor de uitbouw van een stabiele amfibieënpopulatie in de Gondebeekvallei.

Het is de eerste terreinrealisatie van het Poelenplan Rodeland en dat willen we graag met jullie vieren aan de hand van een poelenfeestje

Kom op zondag 2 oktober tegen 14u naar de Meersstraat in Melle. Je ontmoet er de Rodelandpartners die samengewerkt hebben om deze poel te realiseren en kan genieten van een lokaal hapje en drankje. Wie wil kan ook een kijkje nemen bij de andere poelen vlakbij en ontdekken wat daarin allemaal leeft. Of ga op verkenning in het natuurgebied Gondebeek met een ervaren gids van Natuurpunt Oosterzele. De activiteiten zijn ook op maat van families met jonge kinderen. 

Praktische informatie

  • Zondag 2 oktober van 14 tot 17 uur
  • Meersstraat in Melle, op de grens met Merelbeke      
  • Kom bij voorkeur met de fiets of te voet                       
  • Trek aangepast schoeisel aan (regenlaarzen of stevige stapschoenen)
  • Parkeren met de wagen doe je het best aan het station van Gontrode. Via een korte, bewegwijzerde wandeling doorheen het bos kom je vanzelf bij de nieuwe poel
  • Deelnemen is gratis. Om praktische redenen vragen we je wel om je komst vooraf te melden. Dat kan je doen door het invullen van het inschrijvingsformulier via onderstaande link.  Graag vóór vrijdag 30/9/2022. Zo kunnen we je ook makkelijk op de hoogte houden. Inschrijven kan hier

Vragen?

Heb je nog verdere vragen? Dan kan je terecht bij Robin Van Heghe, medewerker Landschap bij Regionaal Landschap Schelde-Durme: robin@rlsd.be - 0494 34 75 34.

Inschrijven

Deelnemen is gratis. Om praktische redenen vragen we je wel om je komst vooraf te melden. Dat kan je doen door het invullen van het inschrijvingsformulier via onderstaande link.  Graag vóór vrijdag 30/9/2022. Zo kunnen we je ook makkelijk op de hoogte houden.

Schrijf je hier in
© Bestaande poel Merelbeke
© Nieuwe poellocatie in Melle

Rodelandproject

Rodeland is een landschapsproject op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Overheden, natuur- en landbouworganisaties en onderzoeksinstellingen werken er samen om het landschap rond de Makegemse bossen, het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Gondebeek, de Driesbeek en de Molenbeek te versterken en verder te ontwikkelen.
Ons Regionaal Landschap is één van de partners. 

Het laatste nieuws over dit project is altijd te volgen op de Facebook pagina van Rodeland: https://www.facebook.com/Rodelandproject/