Voorstelling: Handleiding inventarisatie landschappelijk erfgoed

Agentschap Onroerend Erfgoed stelde een handleiding op voor het inventariseren van landschappelijk erfgoed. Lokale besturen en IOED’s kunnen zo aan de slag om hun walgrachten, vloeimeersen, dijken, kasseiwegen… op een methodologisch onderbouwde manier in kaart te brengen en publiek kenbaar te maken.Terug naar overzicht

Wijnhandel Caves de France - Opstaplein 22 - 9200 Schoonaarde, Dendermonde

Startplaats

28 juni 2023 | 16u00

Start

28 juni 2023 | 18u30

Einde

Gratis, inschrijven verplicht

prijs
Delen

Op woensdag 28 juni organiseert de IOED Schelde-Durme i.s.m. het Agentschap Onroerend Erfgoed een voorstelling van de ‘Handleiding voor het inventariseren van landschapselementen’. Nadien nemen ze u mee op een korte wandeling om samen landschapselementen in de omgeving te ontdekken. Experten van de IOED geven hierbij uitleg.

 

Programma

16.00u Verwelkoming: Jan De Graef, voorzitter IOED Schelde-Durme 
  Introductie: Peter De Wilde, Administrateur-generaal Onroerend Erfgoed
  Toelichting bij de handleiding door de onderzoekers van Onroerend Erfgoed
  Plechtige overhandiging van de handleiding aan de lokale besturen
16.30u Wandeling langs trage wegen
17.30u Drankje
18.30u Einde

 

Landschapselementen

Landschapselementen zijn de bouwstenen van het landschap. Ze ontstaan door het samenspel van natuur en mens en vertellen ons meer over de geschiedenis van een bepaalde plaats. Denk maar aan histo­rische wegen, tuinen en parken, bomen en struiken, grensmarkeringen, dijken, molenlopen, afgesneden meanders, poelen en vijvers, motteheuvels, boerenschansen.

Weten welk erfgoed in je buurt ligt en welk verhaal erachter schuilt, boeit velen en creëert verbondenheid.  Door landschapselementen te inventariseren kan je dat verhaal vertellen aan inwoners en bezoekers. Je brengt de geschiedenis weer tot leven en geeft inspiratie aan ondernemers, organisaties, de overheid en inwoners om dat verhaal te gebruiken.

Inventariseren kan je leren

De Vlaamse overheid heeft heel wat expertise in huis op vlak van inventariseren van erfgoed. Daarom maakte ze een handleiding die lokale spelers helpt om hun landschappelijk erfgoed gedetailleerd in kaart te brengen. De handleiding geeft antwoord op vragen zoals: Waarom ga je inventariseren? Hoe kan je inventariseren? Wat is een landschapselement? Hoe maak je een selectie? Enkele concrete voorbeelden bieden inspiratie.

Praktisch

Woensdag 28 juni om 16u - Wijnhandel Caves de France - Opstaplein 22 - 9200 Schoonaarde, Dendermonde

Om de wandeling en de afsluitende drink vlot te laten verlopen weten we graag op voorhand of u erbij zal zijn. Inschrijven kan via deze link.

Vragen?

Voor meer info kan je bij ons terecht via ioedscheldedurme@rlsd.be 

 

Deze activiteit wordt georganiseerd door de IOED Schelde-Durme in samenwerking met Agentschap Onroerend Erfgoed.