Heb je advies nodig rond bepaalde landschapselementen? Wil je met ons samenwerken? Of zoek je informatie over onze realisaties? Ons team helpt je met veel plezier verder! Al onze contactgegevens vind je hier.
Heb je advies nodig rond bepaalde landschapselementen? Wil je met ons samenwerken? Of zoek je informatie over onze realisaties? Ons team helpt je met veel plezier verder! Al onze contactgegevens vind je hier.
Regionaal Landschap Schelde-Durme vzw
Markt 1
9230 Wetteren
info@rlsd.be
Onze kantoren bevinden zich op de eerste verdieping van het oude gemeentehuis, boven de Toeristische Dienst van Wetteren. De ingang bevindt zich net om de hoek van de Markt, namelijk in de Kerkstraat.
Volg ons op Facebook: Facebook.com/ScheldeDurme
Of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief
Heb je een vraag over een specifiek onderwerp? Contacteer rechtstreeks de juiste collega via de contactgegevens hieronder. Niet zeker wie je kan helpen? Via het algemeen emailadres info@rlsd.be verwijzen we je met plezier door naar de juiste collega.
Ben je journalist? Dan kan je jouw vraag altijd richten aan communicatie@rlsd.be
Elke inwoner, organisatie, landbouwer of gemeente die zijn perceel een meer natuurlijke toets wil geven kan ons Landschapsloket vrijblijvend om advies vragen. Daarnaast werkt dit team aan allerlei projecten die het landschap herstellen en versterken. Ook het project Goed Geknot wordt door dit team opgevolgd.
Elke stad/gemeente binnen ons werkingsgebied heeft 1 vaste contactpersoon. Deze kan je terugvinden op onderstaande kaart.
Het Natuurloket werkt op concrete projecten rond typische en beschermde planten en dieren zoals zwaluwen, weidevogels, otters, bevers, kamsalamanders en vleermuizen. Ook voor vragen i.v.m. lichthinder kan je hier terecht.
Het Trage Wegenloket ondersteunt gemeenten in hun beleid rond trage wegen. Samen met de gemeenten en de provincie Oost-Vlaanderen werken we aan een sterk netwerk aan trage wegen, waar zoveel mogelijk gebruikers van kunnen genieten.
Het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en ons regionaal landschap, dat de gemeente- en stadsbesturen ondersteunt bij hun regulier landschapsonderhoud.
Dit team brengt natuur naar jouw buurt: via avontuurlijke speelplekken, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen, ontmoetingsplekken in het groen etc.
Via participatietrajecten proberen we de verwachtingen van de buurt scherp te stellen: waarvoor wil men deze natuurplek gebruiken? Wie maakt er gebruik van? Wat zijn de noden en de verwachtingen?
Met al deze informatie gaan we aan de slag en maken we een ontwerp. Ook bij de realisatie en de inrichting van deze plek kunnen wij helpen.
Deze collega's zetten de schouders onder de uitbouw van Rivierpark Scheldevallei tot Nationaal Park, in samenwerking met tal van partners. (De gevolgen van) klimaatverandering, de bijzondere riviernatuur en beleving komen uitgebreid aan bod onder het project 'LIFE Sparc'.
Het 'Landschap van Erembald tot Kravaalbos' is een strategisch project dat de ruimtelijke kwaliteit en de belevingswaarde van dit projectgebied in Aalst, Affligem, Opwijk en Asse wil verbeteren. Typerend voor deze streek is de hopteelt en een opvallend onroerend erfgoed waarin een rijke geschiedenis zit verscholen met onder andere de Abdij van Affligem, de Abdij Maria Mediatrix, het Waterkasteel van Moorsel en de Kluiskapel.
Erfgoed vormt een van de belangrijke pijlers waaraan wij als regionaal landschap willen werken. Sinds 2018 zet de Schelde-Durmestreek extra in op haar erfgoed met de oprichting van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst 'IOED Schelde-Durme'. Deze dienst zet het archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed van de aangesloten gemeenten in de kijker.
Je kan IOED Schelde-Durme bereiken per mail via ioedscheldedurme@rlsd.be of je kan rechtstreeks contact opnemen met één van onze erfgoedmedewerkers. Meer info vind je op de website van IOED Schelde-Durme.
Wim Debaene is overkoepelend projectmedewerker voor alle Antwerpse Regionale Landschappen. Je kan onder andere bij hem terecht voor het project Recapture the Fortress Cities.