De projectpartners van het strategisch project willen inzetten op een duurzame ontwikkeling van het Kravaalbos en haar directe omgeving. Een van de deelacties hierbij is het herstel van de historische kersenboomgaardengordel rond Mazenzele.
Mazenzele is een klein dorp aan de oostelijke rand van het Kravaalbos. Het werd vroeger ‘het witte dorp’ genoemd omdat het in de lente wit kleurde door de vele bloeiende kersenboomgaarden. Het relatief compacte dorp is omgeven door waardevolle open ruimte met in het westen het Kravaalbos en het oosten een landbouwgebied, doorsneden door twee beekvalleien. De projectpartners zetten zich gezamenlijk in om de kersenboomgaarden in en rond Mazenzele te herwaarderen.
Particulieren en landbouwers werden proactief benaderd met de vraag hoogstamboomgaarden te herstellen of aan te leggen. Hierbij werden zoveel mogelijk lokale variëteiten gebruikt (vb. Pistoolpeer, Ganzenbol, Grise d’Alost, Moorselaar, Voskespeer). Maar het is vooral de lokaal gekende Brabanderkers die volop gepromoot werd. Centraal in het Kravaalbos werd ook een oude kersenboomgaard hersteld. In het wandelnetwerk Brabantse Kouters werd een Kersenboomgaardenwandeling als themawandeling opgenomen.
Met de hulp van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters diende de gemeente Opwijk bij de Provincie Vlaams-Brabant een subsidieaanvraag in ter ondersteuning van het gemeentelijk natuurbeleid. Het subsidiedossier werd in maart 2019 goedgekeurd en sindsdien uitgerold. Met de middelen van de provincie wordt gewerkt aan het in stand houden van de oude boomgaarden en veteraanfruitbomen. Hiertoe worden oude lokale rassen vermeerderd door het oogsten van enten en deze vervolgens te laten opkweken door de Nationale Boomgaardenstichting vzw. De opgekweekte enten zullen voor het eerst gebruikt kunnen worden in het plantseizoen 2020-2021 en zo het genetisch materiaal van de streek mee helpen bewaren.
Neem dan contact op met Jeroen Bral van Regionaal Landschap Schelde-Durme (jeroen@rsld.be), Wim Solie van Regionaal Landschap Brabantse Kouters (wim.solie@brabantsekouters.be) of de milieudienst van de gemeente Opwijk (milieudienst@opwijk.be).
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be