2e weidevogelpomp in Scheldebroeken

Een weidevogelpomp zorgt ervoor dat een perceel mooi ‘plasdras’ blijft, precies wat een weidevogel als de grutto nodig heeft.Terug naar overzicht
Delen

Tweede weidevogelpomp in de Scheldebroeken te Berlare

In de Scheldebroeken werd een tweede weidevogelpomp geplaatst, ook wel hooiland- of plasdraspomp genoemd. Met een door een zonnepaneel aangedreven pomp wordt water vanuit een brede sloot overgebracht naar een aanpalend perceel grasland. Dit zorgt ervoor dat het perceel mooi ‘plasdras’ blijft, precies wat een weidevogel als de grutto nodig heeft.

Weidevogels als de grutto hebben behoefte aan natte graslanden. Hier vinden zowel de ouders als de jongen voldoende voedsel om het broedseizoen zonder kleerscheuren door te komen. Sinds vele jaren zijn de graslanden langsheen de Schelde echter veel te droog om de weidevogels een degelijke overlevingskans te bieden. Hopelijk brengen de pompen soelaas.

Wil je graag de kievit en grutto beter leren kennen?

Deze lente zijn i.s.m. vzw Durme drie wandelingen gepland:

  • Donderdag 21 april, afspraak om 19u
  • Donderdag 5 mei, afspraak om 19u
  • Zaterdag 21 mei, afspraak om 9u

We spreken telkens af aan het Veerhuis (Waterhoek 25, Berlare).

De wandeling is gratis. Afstand is ca 5 km. Inschrijven hoeft niet.

Heb je nog vragen? Dan kan je hiervoor terecht bij Jan Maertens - medewerker landschap - jan@rlsd.be of  0478 76 55 49

Dit is een initiatief van de Vlaamse Landmaatschappij en kadert in het weidevogelproject o.l.v. het Regionaal Landschap Schelde-Durme. De pomp werd geïnstalleerd op een natuurperceel van vzw Durme.