Een bijenwandeling met focus op graslandbeheer voerde ons op woensdag 17 mei samen met 43 geïnteresseerden langsheen - en een enkele keer dwars door – verschillende types graslanden.
Veelal worden die als hooiland beheerd door landbouwers, natuurbeheerders en jagers. De dijken vormen een uitzondering: die worden beheerd (maaien en begrazen) door een schapenboer in opdracht van de overheidsdienst Waterwegen en Zeekanaal.
Bloemenpracht
Tijdens onze wandeling vielen sommige percelen op door hun bloemenpracht. Het ging daarbij om hooilanden in natuurbeheer.
Ook op de dijken en op een aantal hooilanden in wildbeheer waren bloeiende planten duidelijk zichtbaar. Al deze percelen worden weinig bemest en laat gemaaid (vanaf 15 juni). Voornamelijk boterbloem, groot streepzaad en echte koekoeksbloem kleurden de omgeving. Op de dijken merkten we ook knoopkruid en margriet.
Duurzaam biotoop
Al deze kruidenrijke graslanden spelen een belangrijke rol in het leven van bijen en andere insecten.
Allereerst vormen ze een duurzaam want blijvend biotoop. Hier vinden bijen en andere insecten niet alleen interessante nectar- en stuifmeelplanten, maar ook geschikte plekjes om zich voort te planten. Wilde bijen gaan daarvoor bijvoorbeeld op zoek naar dood hout in aangrenzende struiken en bosjes, of naar een droge bodem. In de nattere percelen willen ze geen nestgaatjes maken. Gelukkig bieden licht verhoogde veldwegen en omliggende dijken droge alternatieven.
Het meest ‘populair’ bleken zuidgerichte dijkhellingen met een kruidenrijke en schrale vegetatie. De blote grond is hier nog zichtbaar is tussen de planten. Het beste voorbeeld hiervan is de ringdijk tussen Scheldebroek en Aubroek. Hier merkten we dan ook vele nestjes van de grijze zandbij op.
Deze wandeling kadert in het PDPO-Project ‘Platteland in de Bloemetjes’. Daarmee willen Agrobeheergroep ECO², Landelijke Gilden en de Oost-Vlaamse Regionale Landschappen landbouwers en plattelandsbewoners enthousiasmeren om samen te werken rond biodiversiteit op het Oost-Vlaamse platteland. Info: www.facebook.com/plattelandindebloemetjes