Het voorbije weekend werd met 'Dendermonde op zijn Vest' een permanente expo en wandeling geopend.
Het voorbije weekend werd met 'Dendermonde op zijn Vest' een permanente expo en wandeling geopend.
Dendermonde, een stad vol geschiedenis en toekomst, ligt midden in een schitterend natuurgebied: het ambitieuze project kandidaat Nationaal Park Scheldevallei. En dit zorgt nu al voor heel wat nieuwe beleving. Het voorbije weekend werd met ‘Dendermonde op zijn Vest’ een permanente expo en een wandeling geopend. Daarnaast bracht STROOM, het nieuwe festival in de Scheldevallei, een hele dag muziek en ritme in de stad.
De Lakenhalle maakt deel uit van de Kastelen van de Schelde, een netwerk van kastelen van het Gravensteen in Gent tot het Steen in Antwerpen. Via deze imposante historische kastelen en vestingstad Dendermonde kan je de prachtige natuur van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei intrekken. “Als regionaal landschap werken we dagelijks rond natuur, landschap, toerisme en erfgoed. Met de Kastelen van de Schelde verbinden we al deze thema’s in één project. Hiermee creëren we duurzame en waardevolle beleving in onze regio”, aldus Riet Gillis, voorzitter van Regionaal Landschap Schelde-Durme.
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir zorgt samen met Toerisme Vlaanderen mee voor de realisatie van de Kastelen van de Schelde: “De kastelen langs de Schelde zijn unieke plekken waar je de geschiedenis van Vlaanderen écht kan beleven. Nergens ter wereld vind je zoveel historisch erfgoed en zoveel verhalen op zo’n kleine oppervlakte als bij ons. We willen Vlaanderen dan ook echt in de markt zetten als bucketlistbestemming voor erfgoedliefhebbers. Kasteel d’Ursel en het Kasteel van Laarne zijn al eventjes open. In het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde en het kasteel van Wissekerke zijn de werken volop aan de gang. En in de Lakenhalle van Dendermonde openden we zopas de nieuwe expo en de wandeling ‘Dendermonde op zijn Vest’. Op een boeiende en interactieve manier ontdek je als bezoeker hoe de verdwenen burcht van Dendermonde uitgroeide tot de vestingstad Dendermonde.”
“De tentoonstelling focust op de 200e verjaardag van de Wellingtonbarrière. En wie wil kennismaken met de stille getuigen van het militair verleden van Dendermonde, moet beslist op pad in de groene gordel rond de stad. Tijdens de wandeling gidst bekende Dendermondenaar Dominique Van Malder je met filmpjes langs de enige in België overgebleven bomvrije infanteriekazerne naar de gerestaureerde stadspoorten en bastions. Voor de kleinsten onder ons hebben we er leuke zoekopdrachten aan gekoppeld”, vertelt burgemeester Piet
Buyse enthousiast.
Het was dubbel feest in Dendermonde! De opening van ‘Dendermonde op zijn Vest’ werd opgenomen in het programma van STROOM. Dit nieuwe festival in de Scheldevallei bracht met Dender Discover een hele dag ritme en muziek in Dendermonde. De bezoekers van het festival konden bovendien exclusief als eersten de expo bezichtigen. Met Veerle Simoens, directeur van Gent Festival van Vlaanderen, ontmoeten we een tevreden organisator: “Toen STROOM nog maar een pril idee was, voelden we al dat het historische kader van de prachtige Ros Beiaardstad vol mogelijkheden zat. En we hebben gelijk gekregen. Met uitgekiende programma’s op bijzondere locaties kreeg je een staalkaart van het muzikale DNA van STROOM mee. Het was een huzarenstukje om op best wel korte termijn een nieuw festival uit de grond te stampen. Dit was natuurlijk nooit gelukt zonder de goede samenwerking met onze vele partners, waaronder stad Dendermonde. Een samenwerking die smaakt naar een vervolg! Maar eerst nog genieten van de komende festivaldagen in de rest van de Scheldevallei.”
Deze week strijkt STROOM onder andere nog neer in het kasteel d’Ursel in Hingene met een namiddagconcert met zoetigheden in het gras, Beethoven met bubbels en ontwaken met een concert in de tuinen van het kasteel. De laatste festivaldag is een heuse familiedag aan het Kasteel van Laarne. Kapitein Winokio bezingt de Aarde, in het bos zitten verborgen muzikanten, … kortom een zalige zondag in de buitenlucht.