Doven van licht goed voor energiefactuur én biodiversiteit

Win-win situatie voor klimaatactie- en adaptatieplannen, biodiversiteit en de energiefactuur



Delen

Heel wat steden en gemeenten voelen de stijgende energieprijzen en zijn op zoek naar manieren om de kosten te drukken. Een manier is het (gedeeltelijk) doven van openbare verlichting. Enkele steden en gemeenten die dit reeds invoerden, geven aan dat dit een jaarlijkse besparing van enkele honderdduizenden euro’s kan opleveren.

Het doven van nachtelijk licht heeft niet enkel financiële voordelen, maar heeft ook een positieve invloed op mens, natuur en ons leefmilieu. Heel wat dieren en planten en zelfs onze eigen gezondheid ondervinden namelijk hinder van te veel nachtelijk licht (lichtvervuiling).

Bij de verdere omschakeling van de openbare verlichting (OV) in steden en gemeenten, naar LED-verlichting, is het belangrijk om rekening te houden met ruimtelijk kwetsbare gebieden en de groenblauwe netwerken die ze verbinden. Door de masterplannen OV hierop te screenen en ruimte te geven aan maatwerk is er een win-win mogelijk tussen acties uit klimaatactie- en adaptatieplannen, biodiversiteit en de energiefactuur voor steden en gemeenten.

Binnen ons Regionaal Landschap bouwden we de voorbije jaren al veel kennis en ervaring op rond het thema lichthinder. Steden en gemeenten die aangesloten zijn bij onze organisatie, kunnen dan ook gratis advies en ondersteuning van ons krijgen, om hen op weg te helpen om een oefening rond openbare verlichting samen met Fluvius aan te pakken.

Contactpersoon: Robbert Schepers, Medewerker Natuur – gespecialiseerd in de thematiek rond lichthinder: robbert@rlsd.be -  0499 99 68 41. 

Wil je meer lezen over lichthinder? Bekijk dan zeker onze projectpagina waarop dit thema uitgebreid wordt toegelicht.

Naar onze projectpagina rond lichthinder
© RLSD
© RLSD
© RLSD