Het open graslandgebied Aubroek is een belangrijke plek voor weidevogels. Deze soorten zijn typisch voor weidse en natte graslandgebieden. “Voor symboolsoorten als grutto en kievit is het Aubroek van groot belang. Hier broeden nog zo’n 40 koppels kievit en 10 koppels van de zeldzamere grutto. De meeste nesten zijn aanwezig op percelen van landbouwers, maar ook de korte en bloemrijke percelen in natuurbeheer van vzw Durme zijn van belang als voedsel- en schuilplaats,” zegt Robbert Schepers van het Regionaal Landschap Schelde-Durme.
Weidevogels maken hun nesten op de grond waardoor deze erg kwetsbaar zijn. Ze worden onbedoeld vernietigd bij het maaien of vallen ten prooi aan roofdieren of het verkeer. Daarom worden in Berlare verschillende acties op poten gezet om de weidevogels en hun nesten te beschermen. Denk aan uitgestelde maaidata, een weidevogelpomp (die een plek drassig houdt) en het vermijden van verkeersslachtoffers. Landbouwers die willen, kunnen ook experimenteren met methodes van wildvriendelijk maaien.
De opvallendste actie is het zoeken van nesten met een drone met warmtebeeldcamera. In samenwerking met Falcoflight wordt deze en volgende week een drone met warmtebeeldcamera ingezet om nesten van weidevogels te vinden. Op die manier kunnen de nesten aangeduid worden en kunnen landbouwers rond de nesten maaien. De drone vliegt ’s morgens vroeg tussen 6u en 9u, voor dat de vegetatie opwarmt door de zon.