Een zomerhotel speciaal voor vleermuizen

PERSBERICHT



Delen

In het arboretum in Puurs-Sint-Amands staat vanaf nu de allereerste vleermuistoren van Klein-Brabant. Een constructie van maar liefst 6 meter hoog biedt plaats aan verschillende vleermuizensoorten en werd met de hand gebouwd door de leerlingen en leerkrachten houtbewerking van de provinciale technische school uit Boom.

Zomerhotel

We noemen het vleermuizenverblijf graag een zomerhotel. Het moet namelijk een thuis bieden aan vleermuizen tussen april en oktober, wanneer vrouwelijke vleermuizen en hun jongen samentroepen in kolonies. Op dat moment gaan ze op zoek naar een geschikte verblijfplaats. Gewoonlijk vinden ze zo'n verblijf in oude gebouwen zoals kerkzolders of hoeves, waar ze via kieren en spleten binnenkomen. Nu veel van die oude gebouwen worden afgebroken of een renovatie ondergaan en alle openingen zoveel mogelijk worden gedicht, lukt het steeds moeilijker om een onderkomen te vinden voor de zomer.

Insecten bij de vleet

Het arboretum in Puurs-Sint-Amands bleek de ideale locatie om een zomerverblijf te installeren. Een absolute voorwaarde daarvoor is namelijk de aanwezigheid van voldoende insecten. Een dwergvleermuis vangt wel meer dan 300 insecten per nacht! Met tal van bomen, struiken, een waterpartij en nu dus ook een geschikt verblijf, biedt het arboretum de kleine veelvraten alles wat ze nodig hebben.

Een tweede voordeel aan deze ligging is de nabijheid van de Forten van Liezele en Bornem. In de winter zijn weinig insecten te vinden en dus houden vleermuizen een winterslaap in donkere, vochtige gebouwen zoals de forten. De fortengordel rond Antwerpen is dan ook een van de belangrijkste regio’s voor vleermuizen in de Provincie, zelfs in Vlaanderen.

Provinciale prioritaire soort

“Provincie Antwerpen zet sterk in op groenblauwe verbindingen waar ook ruimte is voor duisternis. Zo kunnen vleermuizen zich via houtkanten en bomenrijen vlot verplaatsen van zomer- naar winterverblijf,” zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu.
“Omdat onze vleermuizenpopulaties het moeilijk hebben, selecteerde de provincie hen als Provinciale Prioritaire Soorten. Dat zijn soorten waaraan extra aandacht wordt besteed via gerichte maatregelen. Een zeer bewuste keuze, want verbeteringen voor vleermuizen zijn over het algemeen ook een duw in de rug voor tal van andere soorten. Vleermuizen zijn als het ware ambassadeurs. Als zij het goed doen, is dat positief nieuws voor flora en fauna.”

Vak(jes)werk

Het ontwerp van de toren houdt rekening met de voorkeuren van diverse soorten vleermuizen door een opdeling te maken in verschillende compartimenten. Tussen deze aparte vakjes zijn smalle openingen en de volledige binnenkant werd ruw gemaakt zodat vleermuizen zich met hun nagels aan het ruwe oppervlak kunnen vasthouden. Bovendien is er ook een zolder voor diertjes die het graag iets warmer hebben. We verwachten dan ook meerdere vleermuizensoorten te zien met klinkende namen zoals de dwergvleermuis (dat is de bekendste soort die je misschien wel al eens zag jagen in de tuin), de gewone grootoorvleermuis, de laatvlieger of de baardvleermuis. 

De bouw van de toren werd met de hand gerealiseerd door leerlingen en leerkrachten houtbewerking van de provinciale technische school in Boom. “Praktijkervaringen zijn onontbeerlijk voor onze leerlingen die een vak leren zoals onze leerlingen uit de richting houtbewerking. Deze opdracht is bovendien erg uniek, wat hun creativiteit extra stimuleert. Bovendien geeft het ecologische aspect een extra dimensie eraan. Vanuit het provinciaal onderwijs werken we met onze leerlingen en leerkrachten graag mee aan maatschappelijk geëngageerde projecten als deze”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs, graag mee.

Feestelijke onthulling

Vandaag, woensdag 5 mei, werd de vleermuistoren officieel ingehuldigd in het bijzijn van gedeputeerde Jan De Haes, gedeputeerde Luk Lemmens, burgemeester Koen Van den Heuvel en schepen Alex Goethals. Nu hopen op de eerste hotelgasten!

 

Bekijk de foto's van de opening hier
Vleermuistoren arboretum Puurs
© Paul Segers

De vleermuistoren is een samenwerking tussen de gemeente Puurs- Sint-Amands, Natuurpunt Klein-Brabant, Regionaal Landschap Schelde- Durme en de Provinciale technische school Boom. De toren kon rekenen op de financiële steun van de provincie Antwerpen.