Voor het eerst hebben kerkuilen gebroed in een nestkast die werd opgehangen in het kader van het strategische project Landschap van Erembald tot Kravaalbos. Deze primeur is weggelegd voor café Stinne in Meldert (Aalst). Natuurpunt heeft de jonge inwoners alvast geringd (foto's!). Zo zullen ze in hun verdere leven altijd geïdentificeerd kunnen worden als ‘de kerkuiltjes van Stinne’. Foto Katrien Buysse
Geduldig wachten
Toen de projectpartners 3 jaar geleden een zoektocht lanceerden naar locaties om nestkasten voor kerkuilen op te hangen, kregen ze veel respons. Natuurpunt koos er de 20 beste locaties uit. De Provincie Oost-Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme stroopten samen met Agrobeheergroep De Faluintjes de mouwen op om ze op te hangen. Daarna was het geduldig wachten... Tot nu!
SOS Kerkuil
Als broedvogel kan de kerkuil wel wat hulp gebruiken. Er zijn weinig geschikte broedplaatsen te vinden en ook het voedselaanbod is fel afgenomen door het verdwijnen van kleine landschapselementen. Daarom combineerden we het ophangen van de nestkasten met de aanplant van zulke kleine landschapselementen, zoals houtkanten en bomenrijen.
Bedacht door inwoners
Wist je dat het idee om iets voor de kerkuil te doen van inwoners uit de regio kwam? In kader van het project ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’ werd een werkgroep natuur opgericht. Daarin dachten meer dan 50 bewoners, vrijwilligers uit natuur- en milieuverenigingen, landbouwers en jagers uit de streek na over wat ze konden doen om de natuurwaarden van hun regio te versterken. De kerkuilenactie was een van de voorstellen!
Pluizig meterschap
Aalsterse ornitholoog en vogelringer Walter Roggeman kwam de pluizige kerkuiltjes ringen in café Stinne. Hij en RLSD-collega’s grepen het moment aan om honderduit te vertellen over deze mooie dieren en het nestkastproject. Wist je dat ze voor de Oude Grieken en de Egyptenaren hét symbool waren van wijsheid? Dat mensen er in de Middeleeuwen een voorbode van onheil en dood in zagen? En dat ze in de jaren 70 op de ‘Rode lijst’ stonden van de met uitsterven bedreigde diersoorten in België? Mede door inspanningen als deze gaat het vandaag gelukkig al een beetje beter met 'onze' kerkuilen. Meter Katrien Beulens, milieu- en landbouwschepen, is dan ook terecht fier. Met dank aan de stad Aalst voor alle steun!