Vrijwilligers zetten zich in voor trage wegen

Grote opkomst op infomomenten rond trage wegen in Sint-Niklaas en LokerenTerug naar overzicht
Delen

Trage wegen vind je overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal, doorheen het landschap of midden door je dorp. Dankzij trage wegen kom je overal, veilig en avontuurlijk. Ze gaan soms terug tot ver in de geschiedenis.

Heel wat wandelpaden uit onze wandelnetwerken, wandellussen en wandelgebieden zijn trage wegen, maar er zijn er nog veel meer die nog niet, of niet meer, in gebruik zijn. Daarom kunnen gemeenten beroep doen op ons regionaal landschap voor de opmaak van een tragewegenplan en het concreet openstellen en beter toegankelijk maken van trage wegen. Voor de inventarisatie en de controle van deze trage wegen, doen we vaak een beroep op vrijwilligers. En dat er in Sint-Niklaas en Lokeren heel wat actieve wandelliefhebbers zijn, werd deze maand nog maar eens bewezen!


Sint-Niklaas: meer dan 35 wegspotters!

Stad Sint-Niklaas zette de afgelopen jaren hard in op het uitbouwen van een aangenaam en toegankelijk tragewegennetwerk voor wandelaars, fietsers en andere trageweggebruikers. Trage wegen werden geïnventariseerd, opgeknapt waar nodig en samengevat in overzichtelijke kaarten. Nu is het de bedoeling om deze trage wegen ook goed te onderhouden. En daarvoor is een regelmatige controle nodig, een werkje waar we heel wat vrijwilligers ("wegspotters") voor zochten die zich als meter of peter wilden engageren om bepaalde trage wegen regelmatig te controleren.

Op 9 mei ging een infomoment door voor alle geïnteresseerde vrijwilligers. Meer dan 35 enthousiaste wandelliefhebbers waren aanwezig en engageerden zich om zich als wegspotter in te zetten in Sint-Niklaas. Als goede meter of peter zullen zij minstens 4 keer per jaar zelfgekozen trage wegen bewandelen en knelpunten doorgeven aan de stad. Op die manier zorgen zij ervoor dat de trage wegen proper en toegankelijk blijven, en dus aangename wegen blijven voor fietsers en wandelaars. Tijdens de infosessie kregen de wegspotters te horen hoe ze knelpunten kunnen doorgeven aan de stad, met een inspirerende speech van onze voorzitter en gedeputeerde Riet Gillis. 

Lokeren: meer dan 40 vrijwilligers zetten zich in om trage wegen te inventariseren

Ook het stadsbestuur van Lokeren is van plan om haar netwerk aan trage wegen op te waarderen. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe het gesteld is met de wegjes in Lokeren, moeten alle trage wegen geïnventariseerd worden. Deze eerste stap is een enorme onderneming! Tijdens de infoavond op 24 mei konden we rekenen op een grote opkomst van meer dan 40 vrijwilligers die willen helpen bij de inventarisatie! Een geweldige start van een nieuw tragewegentraject voor Lokeren! 


Meer weten?

Wil je meer weten over onze tragewegenwerking? Bekijk dan onze webpagina met alle nodige informatie, of neem contact op met onze medewerkster Lies Vervaet (lies@rlsd.be

Lees meer over onze werking rond trage wegen
© Sint-Niklaas
© Lokeren
© Lokeren