In samenwerking met gemeente Bornem en dankzij financiële steun van Provincie Antwerpen werkte RLSD aan het herstel en aanleg van historische dreven en houtkanten in bos- en moerasgebied Het Moer in Bornem.
In samenwerking met gemeente Bornem en dankzij financiële steun van Provincie Antwerpen werkte RLSD aan het herstel en aanleg van historische dreven en houtkanten in bos- en moerasgebied Het Moer in Bornem.
Het Moer in Eikevliet is een laaggelegen gebied dat aansluit aan de hoger gelegen Grote Kouter van Wintam. Samen vormen ze een mooi geheel. De begrenzing van dit historische landschap wordt in het zuiden gevormd door de winterdijk van de Vliet, in het westen door de rijksweg, in het noorden door de bebouwing van Wintam en in het oosten door de bewoning van Eikevliet.
Terwijl Het Moer een gesloten landschap is met vochtige bosjes, moerasgebied, weides en akkers omringd met houtkanten en bomenrijen is de Grote kouter een open en droger gebied. Een netwerk van waterlopen doorkruist Het Moer en draagt zorg voor de afwatering van dit waterrijke gebied terwijl de Grote Kouter van nature geen dergelijke drainage nodig heeft. Beide landschappen worden door een duidelijk zichtbaar abdrupt hoogteverschil - ook wel steilrand genoemd - van elkaar gescheiden.
De structuur van Het Moer is gedurende de afgelopen drie eeuwen nagenoeg onveranderd gebleven. Dit zie je duidelijk als je het huidige landschap vergelijkt met de Ferrariskaart uit de 18e eeuw. Hierop zie je niet alleen de Koolputhoeve en de Eyckerhoeve maar ook vele van de hedendaagse dreven, houtwallen, grachten, waterpartijen en dijken. Het Moer koestert dan ook een rijke geschiedenis met een grote landschappelijke waarde.
In samenwerking met gemeente Bornem en dankzij financiële steun van Provincie Antwerpen werkte RLSD aan het herstel en aanleg van de historische dreven en houtkanten in het gebied, rekening houdend met de geschiedenis en beleefbaarheid van dit unieke landschap. De aanplantingen zijn ondertussen uitgevoerd.
Ondertussen zijn de kaprijpe populieren in de Koolputdreef zorgvuldig verwijderd zodat spontaan opgeschoten eiken behouden kunnen blijven. Daarnaast zijn er 61 nieuwe eiken en inheemse struiken aangeplant. In de Eikendreef zijn eveneens enkele eiken aangeplant en in de Paepelanddreef zijn verschillende soorten inheemse bomen en struiken aangeplant. Daarnaast deed de gemeente beroep op een boomverzorger voor het nodige beheer van de oude eiken en een beheerplan voor deze kostbare dreven.
Ben je nog niet bekend met deze plek? Ga er zeker eens wandelen of fietsen en laat je verrassen door dit unieke gebied!