Inhuldiging ijskelder Verloren Bos Lokeren

Vrijdag 25 augustus werd de gerestaureerde ijskelder van Kasteel Verloren bos in Lokeren officieel ingehuldigd. In samenwerking met Stad Lokeren, Agentschap Onroerend Erfgoed, Natuurvereniging vzw Durme en CJT Verloren bos werkten we dit voorjaar aan de restauratie van de kelder met bijzondere aandacht naar een vleermuisvriendelijke afwerking. Delen

Vrijdag 25 augustus – tijdens Nacht van de Vleermuis - werd de gerestaureerde ijskelder van Kasteel Verloren bos in Lokeren officieel ingehuldigd. In samenwerking met Stad Lokeren, Agentschap Onroerend Erfgoed, Natuurvereniging vzw Durme en CJT Verloren bos werkten we dit voorjaar aan de restauratie van de kelder met bijzondere aandacht naar de optimalisatie van de kelder als overwinteringsplaats voor vleermuizen. IJskelders werden in de vorige eeuw gebruikt om er drank, eten en medicijnen in op te bergen. Ijskelders geraakten in verval en ondertussen vinden steeds meer vleermuizen er onderdak. In optimale staat voldoet een ijskelder nl. aan alle strenge vleermuiseisen: vrij van vorst, licht en geluid, een constante temperatuur tussen 2 en 10 °C en een hoge luchtvochtigheid van 80 tot 100 %. 

De restauratie omvatte op maat gemaakte deuren voorzien van een invliegopening waardoor de vleermuizen kunnen binnenvliegen. Verder werden er verschillende vleermuisstenen opgehangen met spleten waarin ze kunnen wegkruipen tijdens hun winterslaap en ook de grondheuvel - die als isolatielaag dient- werd hersteld.

Door de toenemende verstedelijking vinden vleermuizen steeds moeilijker geschikte plaatsen om te jagen, hun jongen groot te brengen of te overwinteren en maar liefst twee derde van de 17 vleermuissoorten die in Vlaanderen voorkomen zijn bedreigd. Dankzij deze vleermuisvriendelijke restauratie krijgen vleermuiskolonies in de buurt een duwtje in de rug. Of hoe natuur en erfgoed hand in hand gaan.

Benieuwd hoe de ijskelder er vroeger uitzag? Bekijk foto's van de oorspronkelijke ijskelder en na de restauratie in het Flickr-album.

Vragen?

Contacteer natuurmedewerker Robbert Schepers via robbert@rlsd.be.

Meer over het vleermuisproject
© Yves Adams, Vilda
© RLSD
© RLSD
© Stad Lokeren
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD