Interview met vrijwilliger Trage wegen Karin Wouters

Regionaal Landschap Schelde-Durme kan rekenen op tal van vrijwilligers die zich inzetten voor onze regio. In het kader van de Week van de vrijwilliger zetten we graag één van hen in de kijker. We stelden enkele vragen aan Karin Wouters (59), woonachtig te Ruisbroek-Puurs en vrijwilliger voor de inventarisatie van trage wegen in haar buurt.



Delen

Dag Karin. Hoe ben je in aanraking gekomen met trage wegen?

Hallo! Ik heb in het voorjaar van 2022 meegewerkt aan de inventarisatie van de trage wegen in Ruisbroek. In mijn professioneel leven heb ik steeds de leiding gehad bij verschillende organisaties maar sinds de coronapandemie ben ik gebeten geraakt door wandelen, bewegen en regelmatig eens naar buiten gaan om een frisse neus te halen. Via kennissen kwam ik te weten dat er in ons dorp in die tijd een infoavond rond trage wegen werd georganiseerd en ik ben een kijkje gaan nemen. We kregen een boeiende uitleg over het belang van trage wegen en hoe ze in kaart worden gebracht. Ik heb veel bijgeleerd die avond en heb mij meteen aangemeld om ook mijn steentje bij te dragen.

© Karin Wouters

Wat houdt dat precies in, zo’n inventarisatie?

Elk gebied wordt verdeeld in stukken en de bedoeling is dat elke vrijwilliger 1 stuk voor zijn rekening neemt; bij mij was dit 1 km². De inventarisatie houdt in dat je als vrijwilliger nagaat of de trage weg nog zichtbaar is in het landschap en in welke staat die zich bevindt. We nemen foto's en zorgen voor een detailbeschrijving in de app die daarvoor ter beschikking wordt gesteld.

Samen met een vriendin ging ik op wandel in het weekend en inventariseerden we ons stuk gebied. Maar omdat het er vrij snel op zat vroeg ik aan de coördinator van het project of ik een stuk van iemand anders kon overnemen. Wegens ziekte bij andere vrijwilligers heb ik zo enkele stukken extra kunnen doen. Ik heb sindsdien de smaak te pakken en heb weer opnieuw zin om mee te doen (ter info voor de geïnteresseerde lezer: bij de inventarisatie van trage wegen in Puurs-Centrum en Kalfort die dit voorjaar op de planning staat zoekt men nog extra vrijwilligers!).

Wat maakt dat je zo enthousiast bent over het vrijwilligerswerk? Waarom zouden anderen zich moeten aanmelden?

Het is fijn om te doen omdat ik 1) in beweging ben, wandelen doe ik heel graag, 2) mijn steentje bijdraag aan onze regio en erover bijleer en 3) ik hier en daar een babbeltje doe met nieuwe mensen. Ik geloof sterk in vrijwilligerswerk omdat het voor verschillende partijen een win-win is. De meeste mensen willen wel graag iets doen maar vaak ontbreekt een kader: wat kan ik doen en hoe begin ik hiermee? Bij de inventarisatie van trage wegen was alles vanaf het begin heel duidelijk en dat is fijn.

Heb je een leuke/grappige anekdote?

Bij het inventariseren kom je wel eens op wegen die langs privé-eigendommen lopen. Op een bepaald moment stond ik op zo’n weg en kwam er iemand in de verte op mij afgelopen. Ik schrok en in eerste instantie dacht ik dat de persoon er niet mee gediend was dat ik langs zijn eigendom passeerde. Maar al snel bleek dat de man in kwestie mij met mijn donkere kledij en blauwe pet voor een politieagent hield die zijn huis en tuin kwam inspecteren. Ik heb nadien nog een rondleiding gekregen van hem in de buurt.

Dankjewel voor het gesprek, Karin!

 

Wil je meer weten over onze werking rond trage wegen? Bekijk dan zeker onze projectpagina: https://www.rlsd.be/projecten/trage-wegen-rlsd.

Heb je zin gekregen om je ook te registreren als vrijwilliger voor trage wegen? Neem dan zeker contact met ons op: https://www.rlsd.be/contact-nieuw/