Interview met vrijwilliger weidevogelgroep Sandra Van Hespen

Regionaal Landschap Schelde-Durme kan rekenen op tal van vrijwilligers die zich inzetten voor onze regio. In het kader van de Week van de vrijwilliger zetten we graag één van hen in de kijker. We stelden enkele vragen aan Sandra Van Hespen (50), woonachtig te Zele en vrijwilliger bij de weidevogelgroep ter bescherming van de kievit in het Scheldebroek



Delen

Dag Sandra. Hoe ben je in aanraking gekomen met de weidevogelgroep?

Hallo! Ik heb al langer een passie voor natuur en natuurfotografie in het bijzonder. Jullie collega Jan Maertens die actief is bij het weidevogelproject alsook als vrijwilliger bij natuurvereniging vzw Durme is toevallig al jaren mijn buurman en via hem ben ik vorig jaar bij de werkgroep terechtgekomen.

© Sandra Van Hespen

Waarom moeten we inzetten op de bescherming van de kievit en andere weidevogels?

De kievit maakt van maart tot mei zijn nest op de grond op akkers of in graslanden. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor bewerkingen op het land of bv. loslopende honden waardoor nesten vaak per ongeluk worden vernield. Met de weidevogelgroep zetten we in op bescherming van deze vogels.

Wat houdt dat precies in, de weidevogelwerkgroep?

Met een 4-tal vrijwilligers gaan we in het voorjaar op zoek naar kievietsnesten in het overstromingsgebied Scheldebroek hier vlakbij. Rond deze periode observeren we minstens 3 x per week de vogels, soms bijna dagelijks. Aan het gedrag van de vogels kan je afleiden of ze van plan zijn om zich ergens te settelen. Eens we de nesten hebben gevonden markeren we deze met bamboestokjes voor de landbouwers zodat zij er rond kunnen maaien. Soms graven we de nesten uit en verplaatsen we ze tijdelijk enkele meters verder via rieten mandjes. Sporadisch worden we ook ingezet in het Aubroek ter hoogte van Waterhoek, daar werkt jullie collega Robbert vooral rond grutto’s. We hebben een hechte weidevogelgroep en we helpen graag waar nodig.

Wat is voor jullie de meest spannende periode?

Als de eieren zijn uitgekomen en de jongen in hun nest zitten hou ik toch elk jaar mijn hart vast. Ze zijn zeer goed gecamoufleerd waardoor je ze bijna niet ziet zitten of lopen. Op deze manier zouden landbouwers ze ongewild kunnen kwetsen maar ook loslopende honden zijn een groot gevaar voor de jongen. Verder zijn er natuurlijk ook de grote vogels zoals de kraai, torenvalk en de buizerd die maar al te graag op de jongen jagen.

© Sandra Van Hespen
© Sandra Van Hespen
© Sandra Van Hespen

Wat maakt dat je zo enthousiast bent over het vrijwilligerswerk? Waarom zou je anderen ook aanraden zich in te zetten?

Het is fijn om te doen omdat ik graag buiten in de natuur bezig ben, natuur en natuurfotografie is altijd een passie geweest. Verder is het in ons eigen belang dat we investeren in ons natuurbehoud.  

Heb je een leuke/grappige anekdote?

Vorig jaar werd de eerste Gouden Grutto uitgereikt aan landbouwer André Roels, een award als erkenning voor de bescherming van weidevogels. Hij bewerkt zijn land pas als de kievitsnesten zijn uitgekomen. Ik was toen fotograaf van dienst en ik nam foto’s van André tussen zijn koeien in de wei. Omdat de foto mooier uitkwam met een perspectief vanop afstand ging ik wat achteruit, maar van zodra ik begon te wandelen kwam de hele kudde koeien ook mee in beweging. Er zijn gelukkig geen ongelukken gebeurd maar het was wel een grappig moment.

Dankjewel voor het gesprek, Sandra!

 

Wil je meer weten over ons weidevogelproject? Neem dan zeker een kijkje op onze projectpagina.

Heb je zin gekregen om je ook in te zetten voor de bescherming van onze weidevogels? Neem dan zeker contact op met Robbert voor meer info: robbert@rlsd.be of 0499 99 68 41.

Op zondag 26 maart kan je alvast kennis komen maken met onze weidevogelwerking tijdens een infomoment.