Kerk Mespelare denkt aan vleermuizen en zwaluwen!

Kerk gerestaureerd met aandacht voor grootoorvleermuizen en gierzwaluwenDelen

De kerk van Mespelare (Dendermonde) werd recent gerestaureerd met aandacht voor de gierzwaluwen en de aanwezige kolonie grootoorvleermuizen!

In het dak werden speciale invliegopeningen (‘chiroptières’) geplaatst waar enkel vleermuizen naar binnen kunnen, en dus geen duiven en kauwen. Het gebouw kreeg dan ook welverdiend het label van vleermuisvriendelijk object!

© V. Runnel
© RLSD
© RLSD
© RLSD

De stellinggaten (dat zijn de gaten in de muur waar men vroeger balken in staken om aan het dak te werken) werden ingericht als nestplaats voor gierzwaluwen. Door deze gaten vanbinnen af te dekken met een plaatje en langs buiten een invliegopening te voorzien, werd op een eenvoudige wijze een nestkast gecreëerd in de muur.

 

© Wesley Poelman
© RLSD
© RLSD
© RLSD

Een mooie samenwerking tussen ons regionaal landschap, de kerkfabriek, DG&P Architecten en aannemer Monument-Vandekerckhove! 

Ook jij als particulier, bedrijf, vereniging of stad/gemeente kan je inzetten voor vleermuizen en zwaluwen. Zo kan je bij bouwen of verbouwen aandacht hebben voor natuurinclusief bouwen waarbij er aan de hand van enkele eenvoudige ingrepen, een nestplaats voorzien kan worden voor vleermuizen en/of zwaluwen. Ontdek er hier alles over:

Ontdek onze werking rond vleermuizen Ontdek onze werking rond zwaluwen