Korte keten Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout

Nieuwe brochure bundelt alle producenten van hoeve- en streekproducten uit Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout



Delen

Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout stellen nieuwe brochure en website voor met lokale producenten van hoeve- en streekproducten

Van bij de boer tot op je bord. Meer en meer mensen beseffen dat rechtstreeks je inkopen doen bij boeren uit je eigen streek, een duurzame keuze is. In opdracht van stad Dendermonde en de gemeenten Lebbeke en Buggenhout, zorgde Regionaal Landschap Schelde-Durme voor (H)eerlijk Lokaal, een gloednieuwe brochure met bijhorende website, die de inwoners van deze regio wegwijs maakt in het aanbod van eigen streek. Maar liefst 45 lokale ondernemers stellen er hun producten uitgebreid in voor. De brochure werd gisteren officieel voorgesteld en is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar.

Van bij de boer tot op jouw bord: de voordelen van korte keten
Inkopen doen bij de boeren in jouw streek, daar pluk je alleen maar voordelen van. Je weet waar het voedsel vandaan komt, je krijgt verse, seizoensgebonden en kwaliteitsvolle producten, de boer krijgt er een eerlijke prijs voor en je belast minder het milieu. Door lokale producten aan te kopen in plaats van producten die ver weg geproduceerd worden, beperk je het aantal voedselkilometers. Dit is de afstand tussen de productieplaats en het bord van de consument. Milieuwinst wordt ook geboekt door minder verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik voor koeling tijdens transport en opslag. “Veel lokale handelaars werken ook nog eens verpakkingsarm. Dat wil zeggen dat je als klant je eigen verpakking (potje, zakje,...) kan meebrengen om de aangekochte producten in mee te nemen”, bevestigt Geert Mannaert, Schepen van Landbouw bij gemeente Buggenhout.

© RLSD

45 lokale producenten, gebundeld in 1 brochure en website
Die heerlijke lokale producten vind je vaak dichter bij huis dan je denkt. In hoevewinkels of automaten, via deur-aan-deurverkoop, op markten, via een webwinkel enzovoort. Martine Van Hauwermeiren, Schepen voor Landbouw en Platteland bij stad Dendermonde: “In onze regio zetten heel wat boeren zich dagelijks in om kwaliteitsvolle producten aan te bieden. Door 1 overzichtelijke brochure te ontwikkelen, kunnen we de inwoners van Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en omstreken wegwijs maken in het aanbod uit eigen streek, en hopen we dat zij meer en meer de weg vinden naar lokale producten.”

Regionaal Landschap Schelde-Durme ontwikkelde daarom de brochure (H)eerlijk Lokaal. Hierin stellen maar liefst 45 lokale ondernemers hun producten uitgebreid voor. Chocolade, bloemen, hopscheuten, bier, vlees, ijs, melk, aardappelen, koffie, … het zijn maar een paar voorbeelden van de uitgebreide lijst aan lokale producten die in deze streek geproduceerd en ter plekke verkocht worden. Op de bijhorende
website www.heerlijklokaal.be staan alle producenten ook overzichtelijk gebundeld op een handige kaart. Riet Gillis, Voorzitter Regionaal Landschap Schelde-Durme: “Ons regionaal landschap maakte de afgelopen jaren al vergelijkbare brochures voor Sint-Niklaas en de clusters Aalst-Affligem-Asse-Opwijk en Berlare-Laarne-Wetteren-Wichelen. Deze brochures worden telkens op veel enthousiasme onthaald, zowel bij de producenten als bij de inwoners. Het is een aangename manier om al wandelend of fietsend kennis te maken met onze mooie regio en om tegelijkertijd nieuwe verkooppunten vol lokale lekkernijen te leren kennen.”

Fietsen langs korteketenproducenten in Lebbeke
“Deze brochure is zonder twijfel de start van iets moois”, zeggen Maria Van Keer, Schepen van Landbouw en Goedele Uyttersprot, Schepen van Milieu en Lokale economie in Lebbeke. “De brochure zorgt voor een duidelijk overzicht waar welke producenten zich bevinden. Van daaruit kan men verder bouwen, door bijvoorbeeld wandelingen of fietstochten langsheen deze producenten te organiseren. Wij zien deze brochure dus niet als een eindproduct, maar als een basis om op verder te werken en zo onze lokale producenten nog meer in de kijker te zetten.” 

In Lebbeke voegt men alvast de daad bij het woord door in te zetten op twee fietstochten. Op 14 mei gaat de fietstocht “Inspireer Mei” door. Deze gidst de deelnemers langs verschillende korteketenproducenten en langs enkele privétuinen die in het kader van Maai Mei Niet, opengesteld worden voor het publiek. Op 22 mei gaat de Boerentoer Fietstocht door. Hiervoor sloeg Ijshoeve Nicky samen met enkele andere korteketenproducenten de handen in elkaar. De fietstocht brengt deelnemers doorheen Lebbeke, Denderbelle, Wieze en Moorsel. Langsheen de route zijn verschillende rustplaatsen voorzien bij zo’n tiental hoeveproducenten. Wie interesse heeft kan gratis deelnemen, inschrijven is niet nodig.

***

Verdeelpunten
De nieuwe brochure is vanaf vandaag te verkrijgen:
• bij alle deelnemende handelaars 
• In Dendermonde op de dienst Toerisme (Grote Markt) en aan het onthaal op de dienst Milieu en Platteland.
• In Buggenhout op het gemeentehuis
• In Lebbeke bij de milieudienst (Leo Duboisstraat 44) en de bibliotheek (Stationsstraat 19)
• De brochure kan ook gratis gedownload worden op de website van Regionaal Landschap Schelde-Durme (www.rlsd.be) en op
www.heerlijklokaal.be. Alle producenten zijn ook terug te vinden op de handige website met kaart: www.heerlijklokaal.be

Bekijk de brochure
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie
© Tim Delmoitie