Laat je knotbomen deze winter gratis knotten!

Met Goed Geknot linken we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Knotters zorgen voor een gratis snoeibeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis. Ben jij eigenaar van knotbomen in een landschappelijke omgeving? Registreer je bomen via www.goedgeknot.be zodat deze gratis geknot kunnen worden door onze houtzoekers.Delen

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus maken graag hun nest in knotbomen. Bovendien hebben knotbomen een grote landschapswaarde. Nergens ter wereld komen zoveel knotbomen voor als in onze streken. Knotbomen maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Zo niet, scheuren de takken af en kunnen ze jouw boom splijten. Mogelijks wordt dat jouw boom fataal en dat betekent een verlies voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed.

Als inwoner van een stad of gemeente uit ons werkingsgebied kan je gebruik maken van het project Goed Geknot. Via dit project koppelt het Regionaal Landschap eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters (houtzoekers). De knotters geven de bomen een gratis onderhoudsbeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis.

Knotbomen komen in aanmerking om geknot te worden als de takken minstens 5 jaar oud zijn. Heb jij zo minstens 5 bomen staan in een landschappelijke omgeving? Geef je bomen in via www.goedgeknot.be zodat deze gratis geknot kunnen worden door onze houtzoekers.

Heb je al wat ervaring en wil je graag zelf aan de slag als knotter? Registreer je dan als houtzoeker. Het knotseizoen loopt van 1 november tot en met 28 februari. Wacht dus niet te lang met je te registreren!

Alle info: www.goedgeknot.be  www.rlsd.be/projecten/knotbomen-rlsd

Meer weten over het belang van knotbomen? Je leest er hier alles over.

Vragen?

Contacteer projectmedewerker Goed Geknot Sebastien Leys via sebastien@rlsd.be.

© Yves Adams, Vilda
© Regionale Landschappen