Ondanks de minder gunstige weersomstandighedenkwamen ruim 1.000 mensen mee wandelen en fietsen op de derde Erembald Kravaal Happening. Die streek dit jaar neer in Mazenzele en had naast wandelingen en fietstochten ook heel wat lokaal lekkers in de aanbieding. Bekijk hier de fotoreportage van Tim Delmoitie >>
Het waren minister Joke Schauvliege, gedeputeerde Tie Roefs en schepen Inez De Coninck die de Happening symbolisch openden met de aanplant van een kersenboom. Ze zetten elk een ander facet van het strategische project 'Landschap van Erembald tot Kravaalbos' in de kijker.
Over kersen en uiltjes
Vroeger werd Mazenzele ‘ het witte dorp’ genoemd omwille van de vele wit bloeiende kersenboomgaarden die haar in de lente wit kleurden. Er zijn nog steeds sporen van die boomgaarden terug te vinden in het landschap.
"Om de historische kersenboomgaarden gordel rond Mazenzele te herstellen en de toekomst van de steenuil veilig te stellen, kunnen inwoners die nieuwe boomgaarden willen aanleggen, rekenen op financiële en praktische ondersteuning. Deze winter worden er ook 20 nestkasten opgehangen in de regio om de steenuil meer broedgelegenheid te bieden”, vertelde Tie Roefs, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant, bevoegd voor leefmilieu.
Wie meer te weten wou komen over de steenuil, kon tijdens de Happening terecht op de steenuilententoonstelling. Kinderen knutselden dan weer steenuilen en plozen braakballen.
(H)EERLIJK LOKAAL
Tijdens de Happening verwelkomden zes verschillende korteketenbedrijven de deelnemers aan de (H)EERLIJK LOKAAL-fietsroute. Dankzij foodtrucs op het evenemententerrein konden ook andere bezoekers zich tegoed doen aan lokaal lekkers. De aandacht voor korteketenaanbod groeit merkbaar sinds de (H)EERLIJK LOKAAL-brochure en -website vorig jaar gelanceerd werden. Dat is een goede zaak, stelt ook Inez De Coninck, schepen van Opwijk, bevoegd voor leefmilieu:
“Streek- en hoeveproducten zijn een lekker een duurzaam alternatief. De brochure en de website (H)EERLIJK LOKAAL laat bewoners van de streek kennismaken met de korteketenproducten in hun regio. Koop je rechtstreeks bij de boeren, dan weet je ook zeker dat ze een eerlijke prijs voor hun product krijgen.”
Mooie regio, mooie samenwerking
Ook deze Happening bewees nog maar eens hoe mooi het Landschap van Erembald tot Kravaalbos is. Met prachtig cultureel erfgoed zoals de Abdij Affligem en sterke natuurwaarden zoals het Kravaalbos. Met al die troeven verdient de streek het om toegankelijker te worden voor wandelaars, fietsers en ruiters. Daarvoor bundelen lokale overheden, verenigingen en landbouwers de krachten binnen het strategisch project Landschap van Erembald tot Kravaalbos.
"Het Departement Omgeving ondersteunt dit project de komende drie jaar, zodat het kan blijven inzetten op natuur, landbouw, erfgoed en toerisme en de streek verder aantrekkelijker kan maken om er te wonen, te werken en te recreëren", zei Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw.
Een mooi voorbeeld van welke inspanningen hier geleverd worden, werd meteen tijdens de Happening zelf gegeven. "Het Agentschap voor Natuur en Bos zorgde onder meer voor bewegwijzerde wandelroutes in het Kravaalbos, die tijdens de Happening voor het eerst werden ingewandeld", aldus de minister.