Minister Brouns geeft startschot voor groene metamorfose van Psychiatrisch Centrum Ariadne

Psychiatrisch Centrum Ariadne evolueert van een ommuurd kloosterdomein naar een gastvrij, open, biodivers, klimaatbestendig en toegankelijk terrein. Met uitbundig groen, speelnatuur en een nieuwe wandellus verwelkomt het centrum binnenkort niet enkel eigen patiënten en bezoekers maar ook de hele buurt. Vlaams minister Jo Brouns gaf 31 maart het startschot voor de groene herinrichting.



Delen

Vlaams minister Jo Brouns gaf vandaag het officiële startschot voor de groene herinrichting van het 13 hectare grote domein van Psychiatrisch Centrum Ariadne in Lede. Het centrum evolueert onder begeleiding van team Natuur in de buurt van een ommuurd kloosterdomein naar een gastvrij, open, biodivers, klimaatbestendig en toegankelijk terrein. Met uitbundig groen, speelnatuur en een nieuwe wandellus verwelkomt het centrum binnenkort niet enkel eigen patiënten en bezoekers maar ook de hele buurt. De transformatie wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van Natuur in je Buurt van het Agentschap voor Natuur en Bos, het Herstelfonds en Provincie Oost-Vlaanderen.

© RLSD

Groene zorg als hefboom voor herstel

Psychiatrisch Centrum Ariadne is een ziekenhuis met zorgtrajecten voor volwassenen en ouderen met diverse acute en chronische psychiatrische problemen. Een helende, veilige omgeving speelt er een belangrijke rol. Marc Vandergrasen, Algemeen Directeur Psychiatrisch Centrum Ariadne legt uit waarom het centrum koos voor vergroening en het belang van groen voor patiënten: “Een groene omgeving is niet alleen mooi, maar essentieel voor het welzijn van onze patiënten, bewoners en medewerkers. We geloven in de positieve impact van de natuur op de mentale en fysieke gezondheid. Door te investeren in een biodiverse en toegankelijke tuin creëren we een omgeving die rust biedt, herstel ondersteunt en ontmoeting stimuleert. Zorgen en wonen in een groene omgeving is altijd al onze ambitie geweest en krijgt nu verder vorm. Dankzij dit project ontstaat een helende omgeving waar iedereen kan ademhalen, bewegen en tot zichzelf kan komen, elke dag opnieuw.”

Wandelen via “de groene draad van Ariadne”

Onder begeleiding van Regionaal Landschap Schelde-Durme werd een masterplan uitgewerkt met input van patiënten, begeleiders, zorgkundigen, buurtbewoners, gemeente Lede en Natuurpunt Lede. Dit masterplan biedt een multifunctionele landschappelijke inrichting op maat van patiënten én buurtbewoners. Zo geeft het nieuw landschapsontwerp ruimte aan buitentherapie, belevingselementen, recreatief wandelen en avontuurlijk spelen en wordt er aangeplant met streekeigen plantgoed. Het beheer van het domein gaat van intensief gazonbeheer naar ecologisch en extensief beheer, zo vindt streekeigen fauna en flora hier een plekje.

© RLSD

Blikvanger wordt de nieuwe wandelverbinding “De groene draad van Ariadne”. Deze zal de wijk ten oosten van het domein, langs een nieuwe toegang, via de oude kloostertuin, door de tuin, over het hooilabyrint, met de binnentuin aan de cafetaria verbinden. Met deze herinrichting zet PC Ariadne in op biodiversiteit en natuurbeleving en vormt ze een nieuwe groene toegangspoort tot het achterliggende landschap (vallei van de Molenbeek en natuurgebied Geelstervallei). Via nieuwe bressen in de muur en met picknickbanken, verrassende paadjes, speelnatuur en een poel verwelkomt het centrum zo niet enkel eigen cliënten en bezoekers maar ook het brede publiek.

Ann Sels van Regionaal Landschap Schelde-Durme die het project coördineert ziet het project als een voorbeeld van hoe zorg, landschap en buurt elkaar kunnen versterken: "We brengen niet alleen natuur terug in het domein, maar brengen hiermee ook mensen dichter bij elkaar. Dit is landschapszorg met hart en ziel.” Burgemeester van Lede, Geertrui Van de Velde, sluit zich daarbij aan: “Dit sluit perfect aan bij onze visie op een groen, gezond en verbonden Lede. Dankzij het initiatief van PC Ariadne kunnen de inwoners van Lede binnenkort genieten van een prachtige
groene oase op wandelafstand van het centrum.”

Subsidies via Agentschap Natuur en Bos, Europa en Provincie Oost-Vlaanderen

Het totale financiële plaatje van deze metamorfose wordt geschat op 500.000 euro. Hiervoor kon men rekenen op 100.000 euro subsidie via Natuur in je Buurt (Agentschap voor Natuur en Bos), 65.000 euro subsidie via het Herstelfonds en 10.000 euro via Provincie Oost-Vlaanderen. Dankzij deze subsidies wordt een duurzame visie werkelijkheid op het terrein. 

© RLSD

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns benadrukt het belang van dit soort initiatieven: ”Natuur is niet alleen een bron van schoonheid en rust, maar is ook noodzakelijk voor onze gezondheid en welzijn. In de zorg zien we steeds meer initiatieven waarbij natuur een integraal onderdeel vormt van de behandeling en het herstelproces. En dat is precies wat we hier bij Ariadne zien gebeuren: de zorg voor psychisch kwetsbare mensen naar buiten te brengen, in de natuur. En die extra natuur is meteen ook een meerwaarde voor onze biodiversiteit in Vlaanderen. Daarom blijven we met het Agentschap voor Natuur en Bos investeren in dit soort mooie initiatieven.”

Agentschap Natuur en Bos investeert ook in 2025 opnieuw 1 miljoen euro voor Natuur in je Buurt

Agentschap Natuur en Bos lanceert ook dit jaar de projectoproep Natuur in je Buurt. Daarmee ondersteunt het lokale projecten die natuuroplossingen dicht
bij de mensen uitwerken. Het gaat om projecten die ons verbinden met natuur,
focussen op gezondheid en die ons ook wapenen tegen klimaatverandering.  

© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD

Dit is een project van Regionaal Landschap Schelde-Durme in samenwerking met Psychiatrisch Centrum Ariadne, gemeente Lede en Natuurpunt Lede dat mogelijk wordt gemaakt via middelen uit het Agentschap voor Natuur en Bos, PDPO, het Europees Herstelfonds en Provincie OostVlaanderen (Gestroomlijnd Landschap en Beplant het Landschap). Het Herstelfonds kadert in het Programma voor Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen. De aan het project toegekende steun bestaat uit een Europese subsidie.