Van grijze speelplaats naar groene speeloase

Provincie Antwerpen lanceert project ‘Maak van je school een groene oase’Delen

Onder het motto ‘Maak van je school een groene oase’ lanceert provincie Antwerpen een grootschalige vergroeningscampagne bij scholen. Samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS (duurzame scholen, straffe scholen) willen ze de komende drie schooljaren zoveel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen.


Met het nieuwe project ‘Maak van je school een groene oase’ maken we vergroeningstrajecten haalbaar en laagdrempelig voor scholen” licht Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur, toe. “Geen lange wachttijden meer, scholen stellen zelf een pakket samen in functie van hun beschikbare tijd en middelen. Door scholen te helpen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.”

Deelnemende scholen kunnen kiezen voor een kleine, middelgrote of grote oase. Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen, een school krijgt 70 tot 100% van de investeringskost terugbetaald. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij administratie en plantenkeuze. Alle info kan je vinden op www.provincieantwerpen.be/groeneoases

 

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. Buitenlessen zetten aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. En ook ons klimaat profiteert mee, water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes door te komen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor de natuur begint al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties over het belang van natuur, biodiversiteit en klimaat.

 

Interesse in een groene oase?

Alle kleuter-, lagere en middelbare scholen in de Provincie Antwerpen (uitgezonderd stad Antwerpen en enkele districten) kunnen deelnemen aan het project. Ontdek de verschillende pakketten en mogelijkheden op www.provincieantwerpen.be/groeneoases
Vul vrijblijvend het aanmeldingsformulier in en je Regionaal Landschap neemt contact met je op voor meer info en details.

Lees meer over het project "Groene oases"
© Regionale Landschappen
© RLSD

Beleidsverantwoordelijke:
Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur provincie Antwerpen
Perscontact: Helke Verdick
T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97
E helke.verdick@provincieantwerpen.be

Contactpersoon (voor meer informatie): 

 

Ontdek hier bij welk Regionaal Landschap jouw gemeente hoort.