Ruime belangstelling voor 4de Sint-Niklase wandelbrochure
Het was een heuse traditie geworden: tijdens de jongste 4 edities van de Dag van de Weg stelden we samen met de Stad Sint-Niklaas een nieuwe wandelbrochure voor. Dit jaar stond het vierde en laatste deelgebied van Sint-Niklaas in de schijnwerpers: Sint-Niklaas zelf. Net als de voorgaande jaren ging dit gepaard met een geslaagde inwandeling. Bekijk hier de fotoreportage! >>
Moeilijke opdracht?
Het leek geen eenvoudige opgave te gaan worden om na Belsele, Nieuwkerken en Sinaai een mooie landschapswandeling uit te stippelen in het verstedelijkte Sint-Niklaas. Maar niks bleek minder waar! Meer nog, er werden niet 1 maar 3 fraaie lussen uitgestippeld.
3 lussen
Een eerste lus (9,5 km) brengt je naar de jongeClementwijk, waar sterk wordt ingezet op duurzaamheid én trage wegen. Lus 2 (4,5 km) doorkruist de wijk Tereken, waar het open landbouwgebied weliswaar volledig verstedelijkt werd, maar toch nog sporen vertoond van het vroegere landelijke landschap... De laatste lus (6,5 km) vertrekt dan weer aan Recreatiedomein De Ster. Je kan de brochure hier inkijken en downloaden >>
Voorstelling
In de voormiddag richtten schepen Wout De Meester, onze coördinator Stijn Van Belleghem, gedeputeerde Peter Hertog en schepen Annemie Charlier het woord tot een 40'tal genodigden. Elke spreker belichtte een ander facet van de brochure. En er was lekkers voor iedereen die aan de brochure meewerkte, onder wie ook de fotografen van de lokale fotoclubs Flash, PiXeL en Tereken. Zij stonden in voor de prachtige foto's in de brochure.
Inwandeling
In de namiddag dienden ruim 80 wandelliefhebbers zich aan om samen met collega-gidsen Lies Vervaet (historica) en Eliza Romeijn-Peeters (biologe) op pad te gaan. Onderweg passeerden heel diverse thema's de revue. Zo kwamen de deelnemers te weten waarom naaldhout zo geliefd was in de mijnbouw, waarom je beter voor 'Planten van Hier' kiest in je tuin, waarom veteraanbomen niet zomaar afgeschreven mogen worden, waarom je de Sint-Jacobsdreef tot 200 jaar geleden beter meed en welke praktijken Wase landbouwers internationale faam bezorgden!
Met dank aan alle geïnteresseerden die deze dag bijwoonden, aan Stad Sint-Niklaas voor de fijne samenwerking, aan de Provincie Oost-Vlaanderen voor de financiële ondersteuning, aan de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas voor de inbreng en aan fotoclubs Flash, PiXel en Tereken voor het prachtige beeldmateriaal.