Selfgrowkit paddenstoelen op groenresten Japanse duizendknoop

In dit pilootproject i.s.m. Gemeente Wetteren starten we een nieuwe methode van inventarisatie en beheer op ter bestrijding van de invasieve Japanse duizendknoop. De resten die vrijkomen bij het beheer worden gedroogd door sociaal-economisch bedrijf Kiemkracht. Nadien worden deze resten door Mycelia verwerkt tot Selfgrowkits voor paddenstoelen. Op deze manier zorgen we voor jobcreatie en hergebruik van grondstoffen. We versterken de link tussen industrie en landschap én doen aan landschapsbeheer door exotenbestrijding.



Delen

De Japanse duizendknoop is voor velen onder ons onbekend. Hij kan echter een grote impact hebben op onze omgeving: ongecontroleerd kan hij een ware plaag worden. In dit pilootproject i.s.m. Gemeente Wetteren starten we een nieuwe methode van inventarisatie en beheer op ter bestrijding van deze invasieve soort. De resten die vrijkomen bij het beheer worden gedroogd door het sociaal-economisch bedrijf Kiemkracht. Nadien worden de gedroogde resten verwerkt tot Selfgrowkits voor paddenstoelen door Mycelia. Op deze manier zorgen we voor jobcreatie en hergebruik van grondstoffen. We versterken de link tussen industrie en landschap én doen aan landschapsbeheer door exotenbestrijding.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Azië en werd Europa geïntroduceerd als sierplant voor vijvers, tuinen en parken. Door zijn snelle groei en stevige wortels kan de plant echter al snel een bedreiging vormen voor andere planten en dieren in zijn omgeving en moeten we steeds allert zijn op zijn aanwezigheid. Met dit project willen we voorkomen dat deze invasieve soort zich verder verspreidt en zo onze natuurlijke omgeving bedreigt. Zo kunnen we onze biodiversiteit beschermen.

Invasieve plantensoort

Snelle verspreiding: gevaar voor overwoekering

De Japanse duizendknoop verspreidt zich snel. Dit kan leiden tot een concurrentievoordeel ten opzichte van inheemse planten omdat de Japanse duizendknoop zich zo snel kan verspreiden en groeien dat het andere planten kan overwoekeren.

Sterke wortels: gevaar voor uitputting van inheemse planten

De Japanse duizendknoop heeft zeer sterke wortels die tot wel 3 meter diep kunnen groeien. Zo kunnen de wortels inheemse planten verdringen en hun voedingsstoffen en water opnemen. Dit kan leiden tot uitputting en uiteindelijk de dood van onze inheemse planten.

Ondergronds wortelsysteem: moeilijk te bestrijden

De Japanse duizendknoop verspreidt zich via ondergrondse wortelstokken en fragmenten waardoor hij moeilijk te bestrijden is. Als bij het verwijderen van de plant per ongeluk een wortelfragment achterblijft kan dit uitgroeien tot een nieuwe plant. Hierdoor verspreidt de plant zich makkelijk in de buurt van waterlopen waar stukken van de plant soms meespoelen met de stroming.

Het project

Alle inwoners van Wetteren kunnen aan de hand van een app haarden van Japanse duizendknoop registreren. We zoeken voornamelijk groeihaarden op openbare domeinen, maar ook private haarden mogen ter kennisgave worden geregistreerd. Met deze informatie kunnen we gerichte maatregelen nemen om de verspreiding van Japanse duizendknoop tegen te gaan. De groenresten van de plant die vrijkomen bij het beheer worden op de site van Kiemkracht gedroogd, waarna ze door Mycelia tot Selfgrowkits voor paddenstoelen verwerkt worden.

Lees in de handleiding die je hieronder download hoe je concreet te werk gaat. Dankjewel voor je hulp!

Meer info? Contacteer Nick De Waele via nick@rlsd.be.  

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Vlaamse Overheid en het Departement Werk en Sociale Economie.