Een speel- en belevingsplek voor de hele stad: dat is het nieuwe speelbos in het Romain De Vidtspark in Sint-Niklaas. Regionaal Landschap Schelde-Durme opende op 26 juni 2020 samen met de stad Sint Niklaas en leerlingen van basisschool De Fontein deze avontuurlijke en ecologische (speel)plek. Een rust- en ontdekkingspunt voor alle inwoners in het midden van de stad.
EMI DE EEKHOORN
Blikvanger in het park is Emi de Eekhoorn: een grote houten eekhoorn waar je in en op kan klauteren. Of klim in haar nest en glijd van de hoogste glijbaan van de stad. In het bos valt er ook heel wat te ontdekken: een tipi gemaakt uit het oude speeltoestel, stapstenen, een buitenklasje of een avontuurlijk vlonderpad. Op het pad blijven is echter geen must in het speelbos: bouw gerust een kamp tussen de bomen of pomp grondwater op voor een heerlijk modderbad.
“We dromen ervan dat dit een bijzondere plek wordt voor vele generaties kinderen in Sint-Niklaas,” vertelt collega Ann van ons speelnatuurteam. “Even stoom aflaten bij Emi de Eekhoorn na een lange schooldag of een hele dag het bos in trekken en de natuur ontdekken: in het speelbos bepaal jij als kind het ritme.”
Hoe het speelbos eruit zag, bepaalden de kinderen namelijk zelf. We organiseerden samen met de jeugddienst van Sint-Niklaas de participatiedag “Het kind als gids”, waarbij ze polsten naar de noden van de lokale jeugd en hen zelf suggesties lieten doen. Op basis van de feedback werkte ons speelnatuurteam een visieschets uit voor deze groene speelruimte in het stadscentrum: natuurlijk, avontuurlijk en open voor iedereen.
EEN NEST VOOR IEDEREEN
Het speelbos wil een thuis zijn voor iedereen: jong en oud, mobiel en minder mobiel. Want integrale toegankelijkheid is meer dan een verhard wandelpad in het bos. Vlotte klimmers zonder hoogtevrees gaan voor het hoge eekhoornnest, maar ook wie minder makkelijk of niet meer naar boven kan klauteren, kan via een licht hellend vlonderpad een fijn nestje in het bos vinden. Ook voor buggy’s is dit pad geschikt, zodat ouders even tot rust kunnen komen onder het bladerdek.
... OOK VOOR DEZE BIJZONDERE BEWONERS
Onder het oude speeltuig was er een broedplaats voor de indrukwekkende neushoornkever, één van de grootste kevers in België en Nederland. Om deze populatie te bewaren, werd de broedhoop zachtjes verplaatst naar zonnige plekjes in het bos, zodat de larves in alle rust kunnen blijven groeien. Omdat deze soort een een lange larvefase heeft - het duurt 1 à 3 jaar voor ze volgroeid zijn - was het belangrijk om hen te redden.
<< Larve van de neushoornkever
TEAMWORK
Een prachtig speelbos als dat van Sint-Niklaas lukt enkel met de nodige samenwerking. De StadSint-Niklaas bekostigde het hele project en investeerde zo’n 175.000 euro in het speelbos. Daarnaast konden we rekenen op de firma Reka die de grondwerken, zoals de ontharding en de opkuiswerken, uitvoerde. Het Duitse bedrijf Krambamboul werkte op basis van onze visieschets de natuurlijke speelplek uit in hun gekende robinea-stijl. Het maatwerkbedrijfNatuur- en Lansdschapszorg recycleerde dan weer het oude speeltoestel voor nieuwe speelaanleidingen en maakte natuurlijke boomstambanken in alle vormen en maten, om op te picknicken of als ligbank tussen de bomen.
EEN GROENE WACHTKAMER?
Het verhaal van het speelbos hoeft nog niet te stoppen. Binnenkort wordt er nog extra groen ingezaaid en aangeplant. Maar het speelnatuurteam droomt verder... Naast het Romain De Vidtspark ligt het AZ Nikolaas en heel wat stadsbewoners passeren nu door het bos op weg naar het ziekenhuis. Een samenwerking met hen zou een mooie volgende stap zijn. Omwille van corona werd het AZ nog niet benaderd, maar wie weet wacht je binnenkort tussen het groen op je afspraak?