Succesvolle groepsaankoop fauna-akkers

Meer dan 777 kg aan zaadmengsels geven boost aan de natuur!Delen

Een tijdje geleden kon je via onze groepsaankoop zaadmengsels voor bloemrijke akkers bestellen. Wat een succes: in totaal werd maar liefst 777 kg aan zaadmengsels besteld, wat goed is voor ongeveer 56 hectare (112 voetbalvelden!!) aan fauna-akkers!

Waarom een fauna-akker aanleggen?

Kleine en grote dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Zo is het aanbod aan stuifmeel en nectar te klein en niet gevarieerd. In de winter vinden akkervogels en wildsoorten weinig voedsel en in de zomer is het insectenaanbod voor de akkervogels beperkt. Door een fauna-akker aan te leggen, geef je al deze dieren een grotere kans om te overleven. 

De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan, die zich tegoed doen aan de nectar. Tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en de insecten. Grondbroeders, zoals de patrijs, kunnen er hun jongen in groot brengen. Ze krijgen een groot insectenbuffet voorgeschoteld en kunnen er schuilen bij koud en nat voorjaarsweer. Maar ook roofvogels zie je boven deze akkers en weilanden vliegen, op zoek naar muizen. Andere kleine zoogdieren zoals hazen en konijnen schuilen in de akkers en doen zich te goed aan de knollen en bladeren. Zelfs reeën kom je er tegen.

Door de akkers in te zaaien met een lage zaaidichtheid, krijgen ook natuurlijke akkerkruiden de kans om te kiemen. Zo dragen ze bij aan de plantendiversiteit in de akkers.

Lees meer over het belang van fauna-akkers

Wil je als eerste weten wanneer we een volgende groepsaankoop van zaadmengsels organiseren? Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief, of volg ons op facebook.com/Schelde/Durme

Patrijs
© Yves Adams
Ree
© Lars Soerink
Tubinger