Dag Milan! Kan je jezelf eens kort voorstellen?
Hallo, ik ben Milan. Ik ben 20 jaar oud en ben student in het derde jaar Agro- en Biotechnologie Groenmanagement op Odisee in Sint-Niklaas.
Hoe kwam je bij Regionaal Landschap Schelde-Durme terecht?
In het eerste jaar gaf Eliza een gastles over kleine landschapselementen. Op dat moment is mijn interesse in natuur- en landschapsbeheer begonnen. Toen onze docent aangaf dat je bij RLSD stage kan lopen, had ik meteen voor ogen om hier mijn eindstage te doen.
Wat heb je tijdens je stage gedaan?
Ik kreeg een gevarieerd takenpakket, van het maken van beheerfiches voor heggen en (onder)waterplanten tot het uitschrijven van een standaardadvies over welke bloemen het interessantst zijn voor bijen. Daarnaast hielp ik mee met het LEADER project Wase houtkanten, waarvoor ik een grote oefening maakte in QGIS. Ook ondersteunde ik bij Goed Geknot, een project waarbij vrijwilligers knotbomen een onderhoudsbeurt geven in ruil voor het brandhout. Zo heb ik de knotcursus van RLSD kunnen meevolgen. Tot slot heb ik meegeholpen aan de inventarisatie van fruitboomgaarden in Dipla met behulp van (oude) kaarten zoals die van Ferraris van 1777 en door middel van terreinonderzoek.
Wat neem je mee uit deze ervaring?
Ik heb verschillende dingen bijgeleerd, zoals welke boomsoorten giftig kunnen zijn voor paarden, welke vissen al dan niet kunnen voorkomen in een vijver om deze gezond te houden, wanneer en hoe een boom geknot moet worden, … Ik kijk nu ook op een andere manier naar het landschap: waar ik vroeger ‘gewoon’ rijen bomen en grachten zag, zie ik nu bomenrijen die beheerd worden door verschillende (vrijwillige) knotters en poelen in weides en tuinen die al dan niet goed onderhouden worden. Ik herken nu verschillende (oude) elementen in het landschap zoals verschillende soorten dijken, rabatten en plaatsen die vroeger boomgaarden geweest kunnen zijn.
Hoe zien de komende weken er voor jou uit?
De komende weken zal ik nog werken aan mijn bachelorproef: het ontwerp van een groene proefopstelling voor een stadstraat in Sint-Niklaas.
Wat is je favoriete plek in de Schelde-Durme regio?
Er zijn verschillende mooie plekken in de regio. Ik denk bijvoorbeeld aan de fietswegen langs de Oude Durme (tussen Waasmunster en Hamme), Eekhoekbos (Waasmunster), het bos- en heidegebied van De Vaag (Waasmunster) en het heuvelachtige landschap van Meldert (Aalst).
Dankjewel Milan en veel succes verder!