Terugblik: Stage bij team Natuur in de buurt

De voorbije maanden ondersteunde Lise Dielissen team Natuur in de buurt. In een interview blikt ze terug op haar ervaring.Delen

Dag Lise! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Ik ben Lise, 22 jaar en afgestudeerd als landschaps-en tuinarchitect. Momenteel rond ik een BanaBa (bachelor-na-bachelor) in Landschapsontwikkeling af aan HoGent/KASK.

Hoe kwam je bij Regionaal Landschap Schelde-Durme terecht?

Voor mijn stage was ik op zoek naar een plek waar ik meer kennis en ervaring in ontwerpen vanuit een ecologisch standpunt kon opdoen.  Vooral jullie projecten en visie rond integraal werken op verschillende schaalniveaus vond ik interessant. 

 

Wat heb je tijdens je stage gedaan?

Ik had een heel gevarieerd takenpakket bij team Natuur in de Buurt. 

Zo kon ik enkele keren mee op locatiebezoek naar afgewerkte projecten of mee op werfbezoek. Voor een school mocht ik de speelplaats ontwerpen in het kader van vergroening en ontharding. Verder mocht ik ook enkele visualisaties maken en mocht ik mee op locatie om bomen in te meten. Op het einde van mijn stage mocht ik het ontwerp voor de school mee voorstellen, wat heel leerrijk was. Voor een ander project kon ik meegaan naar het voorstel van de voorstelling van het ontwerp. Het was een toffe stage waarbij ik betrokken werd bij de projecten en de werking van Regionaal Landschap Schelde-Durme. 

 

Wat neem je mee uit deze ervaring?

Dat intensief gebruik (zoals een speelplaats) en ecologisch ontwerpen zeker samen kunnen gaan. Ook dat participatie een grote rol speelt bij de slaagkans van een project. En een draagvlak creëren vanuit de buurt, de gebruikers en betrokkenen is belangrijk om tot een duurzaam ontwerp te komen. Interessant was ook het terugkeren naar afgewerkte projecten. Deze zijn niet meteen afgewerkt maar moeten nog regelmatig opgevolgd worden naar beheer toe of voor het eventueel aanpassen naar gebruik. Veel wordt pas duidelijk in de praktijk.

 

Hoe zien de komende weken er voor jou uit?

Mijn stage presenteren op school en dan studeer ik af. Daarna ga ik op zoek naar werk of een studie/stage in het buitenland om meer ervaring op te doen. 

 

Wat is je favoriete plek in de Schelde-Durme regio?

Het Groot en Klein Broek vind ik een mooie en zeer interessante plek, zeker in het kader van het Sigmaplan. 

 

Aan wat soort projecten zou je graag werken in de toekomst?

In de toekomst zou ik graag werken aan projecten op zowel grote als kleine schaal rond ecologie, klimaatadaptatie en water.

 

Dankjewel Lise en veel succes verder!

© Tim Delmoitie