Terugblik: Stage bij team Natuur

De voorbije maanden ondersteunde Tobi De Man team Natuur bij het weidevogelproject. In een interview blikt hij terug op zijn ervaring.



Delen

Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Ik ben Tobi, 23 jaar en ben student in het derde en laatste jaar van Bachelor in het groenmanagement aan Hogeschool Gent (HOGENT).

Hoe kwam je bij Regionaal Landschap Schelde-Durme terecht?

In het laatste semester van mijn opleiding dienen we een stage te volgen van drie maanden en ik wou als vogelliefhebber graag iets doen rond vogels. Tijdens de zoektocht naar een stageplek zag ik jullie oproep voor een stageplek bij team Natuur en ik wist meteen dat ik dit moest doen.

Wat heb je tijdens je stage gedaan?

Tijdens mijn stage hield ik me voornamelijk bezig met de inventarisatie, monitoring en bescherming van weidevogels en hun nesten. In het weidevogelgebied ging ik gewapend met verrekijker en telescoop op zoek naar waar de weidevogels hun nest maken. Dit is niet zo'n eenvoudig klusje: weidevogels maken hun nest op de grond en eens ze op het nest zitten kan je ze moeilijk zien zitten. Eens de nesten waren gelokaliseerd maakte ik afspraken met landbouwers, de eigenaars van de percelen. We spraken af hoe we de nesten kunnen beschermen: stokjes zetten op een afstand voor en achter een nest, een nest in een mandje steken zodat het tijdens het bewerken even verzet kan worden, een vierkant van tien op tien meter rond het nest onbewerkt laten of in het geval van de fragielere grutto het perceel helemaal onbewerkt laten.

Het opsporen van de meer dan honderd nesten deed ik gelukkig niet alleen. Ik kreeg hulp van enkele enthousiaste vrijwilligers van de weidevogelwerkgroep en daarnaast schakelden we de hulp in van Falcoflight, een dronepiloot van een drone met warmtebeeldcamera. Op die manier kunnen we ook de meest verscholen nesten in het hoge gras terugvinden.

Naast terreinwerk deed ik tijdens mijn stage ook kantoorwerk waarbij ik alle verworven data van op het veld verwerkte in GIS en daar vervolgens kaartjes van maakte en andere logistieke taken.

Wat neem je mee uit deze ervaring?

Hoe leuk het kan zijn om dag in dag uit bezig te zijn met een weidevogelpopulatie, het gedrag van die vogels te leren herkennen en de werking van het project. Het is een project dat gedragen wordt door vrijwilligers en landbouwers waar mooie banden ontstaan.

Hoe zien de komende weken er voor jou uit?

Ik moet mijn bachelorproef nog afronden en dan heb ik mijn diploma op zak.

Wat is je favoriete vogel?

Zoals vele andere vogelkijkers had ik niet echt een favoriete vogel, maar nu ik zo intensief bezig ben geweest met de kievit kan ik wel zeggen dat de kievit mijn favoriete vogel is geworden. Met zijn punkerige look, opmerkelijk gedrag en onvoorwaardelijke bescherming naar zijn jongen toe is de kievit een bijzondere vogel die dankzij het weidevogelproject hopelijk nog lang kan voortbestaan.

 

Dankjewel Tobi en veel succes verder!