Vrijwilligers sporen 17 kievit- en 16 gruttonesten op

Geslaagde actie in het Aubroek en Scheldebroek te Zele/Berlare!Terug naar overzicht
Delen

In het Aubroek en Scheldebroek te Berlare/Zele broeden opnieuw heel wat koppeltjes van de kievit en grutto. De nesten van deze vogels vind je heel vaak op akkers, maar een groot deel van de legsels en de jongen gaat jammer genoeg vaak verloren tijdens het ploegen, maaien of oogsten.

Samen met verschillende vrijwilligers zetten we ons elk jaar in voor deze mooie, maar kwetsbare vogels. Ook de afgelopen weken waren drukke tijden voor ons team.

In de vroege uurtjes, nog voor de zon alles opwarmt, gingen vrijwilligers op pad om kievit- en gruttonesten op te sporen, en dit aan de hand van een drone met warmtebeeldcamera. Nesten werden nadien gemarkeerd, zodat ze zichtbaar waren voor landbouwers. Tijdens 6 dronesessies van elk ongeveer 2 uur vliegen, werden maar liefst 17 kievit- en 16 gruttonesten gevonden, waarvan het merendeel kon beschermd worden doordat de landbouwers er rond maaiden! Dit jaar werkten we al met 21 (!) landbouwers samen die wildvriendelijke maaimethoden hanteren ter bescherming van weidevogels! 

Dankzij deze inspanningen lopen er nu heel wat kleine kuikentjes rond! 

Grutto
© Rudi Van Onderbergen

Grutto

Kievit
© Rudi Van Onderbergen

Kievit

© RLSD
© Falcoflight
© RLSD
© Falcoflight
© RLSD
© Falcoflight
© Sandra Van Hespen
© Falcoflight

Lees meer over onze projecten rond weidevogels

Wil je zelf weidevogels spotten? Of je inzetten als vrijwilliger? Op onze projectpagina ontdek je alles wat wij doen en wat je zelf kan doen, om bedreigde weidevogels te beschermen.

Naar het project Weidevogels