in deze reservaatzone wisselen oude broekbossen, fraaie turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggevegetaties, drijftillen en een historische eendenkooi elkaar af.
in dit reservaat tref je onder andere een venig broekbos aan met kolonies blauwe reigers en aalscholvers aantreffen, evenals oude turfputten, veengraslanden, rietvelden en drijftillen. Momenteel loopt hier een natuurinrichtingsproject.
nat gebied ontstaan door historische meandering van de Schelde. Tussen meer dan 13.000 populieren liggen moerassen en wel vijftig vijvers.
de Schelde creëerde tussen de dorpskernen van Berlare en Wichelen zandduinen met heide enerzijds en meersen anderzijds. Je vindt hier ook hooimeersen, die belangrijk zijn voor de steeds meer bedreigde weidevogels.
een uitgestrekt meersengebied (950 hectare) met een zeer rijke natuur, gelegen langs de Schelde in Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen.
typisch landschap van de Scheldevallei op grondgebied van de gemeenten Zele, Berlare en Wichelen. Gekenmerkt door een erg ‘open’ karakter met weinig opgaande kleine landschapselementen.
de omgeving Berlare Broek en Donkmeer versterken als ecologische stapsteen langs de Schelde.
Ons Regionaal Landschap verleent haar medewerking aan dit project.
Dit beheerplan rondom de Nieuwdonk werd door ons Regionaal Landschap opgesteld op vraag van Intercommunale Dender Durme Schelde. Het plan is momenteel in uitvoering (verloopt gelijktijdig met de realisatie van het Natuurinrichtingsproject).
Het beheerplan voorzag onder meer een oeverzwaluwwand en een kijkwand. Die zijn inmiddels gerealiseerd door Intercommunale DDS. Ons Regionaal Landschap ontfermt zich samen met Spoor 2 over alle aanplantingen. In maart 2016 werden 900 meter heg en 17 lindes aangeplant.
In een zoektocht naar het antwoord op de volgende vraag wil het project 'Agro MEATS Nature' de samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders versterken:
Wat is een fauna-akker en wat heeft zo'n akker te bieden? Je leest het hier!
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst 'IOED Schelde-Durme' werd in 2017 erkend en zet sinds 2018 het archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed van de 9 aangesloten gemeenten in de kijker.
Onze houtzoekers komen jouw knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijke erfgoed bewaard in het landschap. Ze worden verzekerd door ons Regionaal Landschap.
Kruidenrijk grasland is onbemest of weinig bemest grasland met 15 tot 25 soorten planten per 25 m² en 30-40 per gemiddeld perceel. Dit project zet allereerst in op kruidenrijk hooiland: dit is kruidenrijk grasland dat jaarlijks wordt gemaaid.
Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Het antwoord is: door het LOB // Loket Onderhoud Buitengebied en jouw Regionaal Landschap in te schakelen!
Met onze "natuur in de buurt"-projecten brengen we echte natuur dichtbij, met avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken of woonzorgcentra in het groen. De pijlers binnen al onze projecten zijn: participatie, speel- en leerlandschappen en ecologisch beheer.
Onder de naam 'Paard in het Landschap' krijgt het Antwerpse project 'Paard & Landschap' een vervolg in Oost-Vlaanderen! Daardoor kunnen ook Oost-Vlaamse paardenhouderijen rekenen op advies-op-maat en financiële steun om hun percelen landschappelijk te verfraaien.
Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven. Het zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Daardoor zijn Planten van Hier, of autochtone bomen en struiken, zeer goed aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Maar liefst 31 partners werken aan ruimte om te leven en te beleven in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen.
Samen met private eigenaars en/of gemeenten willen we ons de komende jaren binnen ons werkingsgebied inzetten voor vleermuizen. Daarbij komen zowel zomerverblijfplaatsen (kerkzolders, kasteelzolders, …) en winterverblijfplaatsen (ijskelders, bunkers, forten,…) als de rest van het leefgebied (o.a. landschapselementen) aan bod.
Hun nesten worden onbewust vernield tijdens het maaien of vertrapt door het vee: weidevogels ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun jongen hier groot te brengen.
Na een lange winter keer je in de lente huiswaarts en... is je huis verdwenen! Meer nog: het blijkt onmogelijk om op dezelfde plaats opnieuw te beginnen. De ontreddering is enorm, wat nu? Het overkomt huiszwaluwen, oeverzwaluwen en gierzwaluwen zo vaak, dat hun populaties er de laatste 30 jaar drastisch op achteruit gingen. Dat tij willen we graag keren!
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Met de lesbladen die je hieronder vindt, leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be