reservaatproject van vzw Durme langsheen het Cuestafront van het Waasland in Waasmunster. Met bronbosjes wordt verwezen naar het Dommelbos en het Vlaszakbos.
deze zandwinningsputten vormen een paradijs voor heel wat watervogels.
een van de zeldzaamste en ecologisch waardevolste snippers natuur in de regio. Behoort samen het het Vlaszakbos tot de best ontwikkelde bronbossen in het Waasland. Het zijn twee vrij drassige veenbosjes met vooral zwarte els en een prachtige voorjaarsvegetatie.
de absolute parel van dit reservaatproject is zonder twijfel ‘Het Bulbierbroek’: fraaie hooilanden, vochtige ruigtes en mooi tot ontwikkeling gekomen rietvelden en buitendijkse zoetwaterschorren wisselen er elkaar af en zorgen voor een grote verscheidenheid aan fauna en flora.
een oude meander op de linkeroever van de Durme, onmiddellijk stroomopwaarts voorbij de brug van Waasmunster.
een jeugdig natuurreservaat op de rechteroever van de Durme met een verlandingszone en een moeraszone.
een uniek zoetwaterschor, bekend om zijn bloeiende dotterbloemen, goed te overzien van op de dijken. Gelegen in Waasmunster langs de Durmedijk (linkeroever).
dit grondgebied geeft aan waar het droge landschap wordt ingeruild voor de vochtigheid van de meersenvlakte en de rietkragen langs de oevers en dijken van de Durme.
In de Durmevallei creëren partners hier bijkomende waterberging, temperen het getij stroomopwaarts en verbeteren de afwatering van de achterliggende gebieden. Via... Lees meer.
In een zoektocht naar het antwoord op de volgende vraag wil het project 'Agro MEATS Nature' de samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders versterken:
Wat is een fauna-akker en wat heeft zo'n akker te bieden? Je leest het hier!
Binnen het project 'Gestroomlijnd Landschap' helpen we de provincie Oost-Vlaanderen om natuurverbindingen te versterken, de waterhuishouding te verbeteren en waterlopen in het landschap te herwaarderen.
Onze houtzoekers komen jouw knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijke erfgoed bewaard in het landschap. Ze worden verzekerd door ons Regionaal Landschap.
Kruidenrijk grasland is onbemest of weinig bemest grasland met 15 tot 25 soorten planten per 25 m² en 30-40 per gemiddeld perceel. Dit project zet allereerst in op kruidenrijk hooiland: dit is kruidenrijk grasland dat jaarlijks wordt gemaaid.
Het Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg nv, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en E.V. Flanders Hydraulics slaan de handen in elkaar om de Scheldevallei nog beter te wapenen tegen de klimaatverandering!
Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Het antwoord is: door het LOB // Loket Onderhoud Buitengebied en jouw Regionaal Landschap in te schakelen!
Met onze "natuur in de buurt"-projecten brengen we echte natuur dichtbij, met avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken of woonzorgcentra in het groen. De pijlers binnen al onze projecten zijn: participatie, speel- en leerlandschappen en ecologisch beheer.
Onder de naam 'Paard in het Landschap' krijgt het Antwerpse project 'Paard & Landschap' een vervolg in Oost-Vlaanderen! Daardoor kunnen ook Oost-Vlaamse paardenhouderijen rekenen op advies-op-maat en financiële steun om hun percelen landschappelijk te verfraaien.
Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven. Het zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Daardoor zijn Planten van Hier, of autochtone bomen en struiken, zeer goed aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Een nieuwe poel laten graven of je verwaarloosde poel of sloot laten herstellen? Dat loont!
Maar liefst 31 partners werken aan ruimte om te leven en te beleven in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen.
Samen met private eigenaars en/of gemeenten willen we ons de komende jaren binnen ons werkingsgebied inzetten voor vleermuizen. Daarbij komen zowel zomerverblijfplaatsen (kerkzolders, kasteelzolders, …) en winterverblijfplaatsen (ijskelders, bunkers, forten,…) als de rest van het leefgebied (o.a. landschapselementen) aan bod.
Hun nesten worden onbewust vernield tijdens het maaien of vertrapt door het vee: weidevogels ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun jongen hier groot te brengen.
Na een lange winter keer je in de lente huiswaarts en... is je huis verdwenen! Meer nog: het blijkt onmogelijk om op dezelfde plaats opnieuw te beginnen. De ontreddering is enorm, wat nu? Het overkomt huiszwaluwen, oeverzwaluwen en gierzwaluwen zo vaak, dat hun populaties er de laatste 30 jaar drastisch op achteruit gingen. Dat tij willen we graag keren!
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Met de lesbladen die je hieronder vindt, leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be