de grote kleiput is opgevuld met specie uit het Deurganckdok en heringericht met twee zones: een natuurgebied (is ingezaaid met grassen en klaverachtigen, begraasd door twee galloways) en een parkgebied (een notelarendreef met zitbanken, een boomgaard en grasveld met speeltuigen).
op het gewestplan ingekleurd als valleigebied. Het hooilandschap is nog erg intact gebleven. Deze polder is dan ook nog steeds een ideaal broedgebied voor kievit, blauwborst en rietgors.
Lees meer.
gedomineerd door een wilgen-berkenbos. Een drietal vijvers herbergen dankzij hun goede waterkwaliteit een rijke waterplantenvegetatie en een waardevol amfibieënbestand. In het Gelaagpark broeden 52 soorten vogels waaronder ijsvogel, waterral en sperwer.
een belangrijke zoetwaterschor, beschermd als landschap en gelegen in vogel-en habitatrichtlijngebied.
de grote variatie tussen weiland, bosakker, broekbos en het omliggende, nog vrij ongeschonden poldergebied, maken dat het natuurgebied een zeer hoge botanische waarde heeft en veel vogels en andere dieren herbergt.
graslanden, maïsakkers en een aantal kleine bosjes hebben dit meersengebied omgevormd tot een versnipperde, maar gevarieerde biotoop. Hier liggen ook de natuurreservaatjes De Rotten en Het Kantrilleken, beheerd door de vzw De Durme.
een verland moeras van circa 3 hectare, grenzend aan het Scheldepark.
waardevol natuurgebied bestaande uit drie voormalige kleiputten met een randzone. Wordt als wandelgebied beheerd. Er is een beheerplan in opmaak.
restant van het 200 jaar oude kasteelpark in Engelse landschapsstijl met waardevolle, eeuwenoude beuken en eiken van het bostype met een omtrek tot 4,5 meter.
een gecontroleerd overstromingsgebied of potpolder, gelegen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. Je kan er genieten van slikken en schorren, met rietkragen, wilgenbossen en uitgestrekte hooilanden. Veel watervogels hebben hier hun thuis.
In het Schouselbroek komt er – naast de ontpolderingen in Klein en Groot Broek – een gecontroleerd overstromingsgebied met gecontroleerd gereduceerd getij (GOG-GGG). Zo verbeteren... Lees meer.
In de Durmevallei creëren partners hier bijkomende waterberging, temperen het getij stroomopwaarts en verbeteren de afwatering van de achterliggende gebieden. Via... Lees meer.
In een zoektocht naar het antwoord op de volgende vraag wil het project 'Agro MEATS Nature' de samenwerking tussen landbouwers en natuurbeheerders versterken:
Wat is een fauna-akker en wat heeft zo'n akker te bieden? Je leest het hier!
Binnen het project 'Gestroomlijnd Landschap' helpen we de provincie Oost-Vlaanderen om natuurverbindingen te versterken, de waterhuishouding te verbeteren en waterlopen in het landschap te herwaarderen.
Onze houtzoekers komen jouw knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Dankzij hun inspanningen blijft dit natuurlijke erfgoed bewaard in het landschap. Ze worden verzekerd door ons Regionaal Landschap.
Kruidenrijk grasland is onbemest of weinig bemest grasland met 15 tot 25 soorten planten per 25 m² en 30-40 per gemiddeld perceel. Dit project zet allereerst in op kruidenrijk hooiland: dit is kruidenrijk grasland dat jaarlijks wordt gemaaid.
Het Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg nv, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en E.V. Flanders Hydraulics slaan de handen in elkaar om de Scheldevallei nog beter te wapenen tegen de klimaatverandering!
Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Het antwoord is: door het LOB // Loket Onderhoud Buitengebied en jouw Regionaal Landschap in te schakelen!
Met onze "natuur in de buurt"-projecten brengen we echte natuur dichtbij, met avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken of woonzorgcentra in het groen. De pijlers binnen al onze projecten zijn: participatie, speel- en leerlandschappen en ecologisch beheer.
Onder de naam 'Paard in het Landschap' krijgt het Antwerpse project 'Paard & Landschap' een vervolg in Oost-Vlaanderen! Daardoor kunnen ook Oost-Vlaamse paardenhouderijen rekenen op advies-op-maat en financiële steun om hun percelen landschappelijk te verfraaien.
Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven. Het zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Daardoor zijn Planten van Hier, of autochtone bomen en struiken, zeer goed aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Een nieuwe poel laten graven of je verwaarloosde poel of sloot laten herstellen? Dat loont!
Maar liefst 31 partners werken aan ruimte om te leven en te beleven in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen.
Samen met private eigenaars en/of gemeenten willen we ons de komende jaren binnen ons werkingsgebied inzetten voor vleermuizen. Daarbij komen zowel zomerverblijfplaatsen (kerkzolders, kasteelzolders, …) en winterverblijfplaatsen (ijskelders, bunkers, forten,…) als de rest van het leefgebied (o.a. landschapselementen) aan bod.
Hun nesten worden onbewust vernield tijdens het maaien of vertrapt door het vee: weidevogels ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun jongen hier groot te brengen.
Een wereldreiziger. Een metselaar. Een insectenbestrijder. Een bedreigde diersoort. Er is zoveel te vertellen over huis- en boerenzwaluwen! Met de lesbladen die je hieronder vindt, leren kinderen van de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs op een speelse manier heel wat bij. Je mag ze gratis gebruiken. Veel plezier!
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be