ROEL duidt onze werking in slechts 80 seconden!
Klik hier >>
Meer mensen, eenzelfde ruimte, een veelheid aan functies: ons landschap verdient zorg en aandacht.
Regionale Landschappen brengen alle landschapsactoren samen aan tafel en stemmen uiteenlopende noden op elkaar af. Tegelijk vertalen ze visies en wetgevingen van internationale, Europese, federale en regionale overheden in concrete acties op het terrein. En door verschillende subsidiekanalen in te zetten, worden de beschikbare middelen maximaal benut. Op die manier wordt bij elk project een zo hoog mogelijke kwaliteit van de open ruimte nagestreefd. Voor mens, plant en dier.
Bij Regionale Landschappen kan je terecht voor advies over alles wat de beleving, herkenbaarheid en natuurwaarden van het landschap ten goede komt.
Zo kan je met je vragen over aanplantingen aankloppen bij het landschapsloket en over biodiversiteit bij het natuurloket. Gemeenten en partners kunnen ook een beroep doen op het tragewegenloket en de erfgoeddienst. En waar het kan, gaat een Regionaal Landschap verder: ze zoekt middelen om je project te realiseren, regelt vergunningen, zorgt voor plantgoed, regelt aannemers, … en voorziet opvolging. Zo verlaagt ze de drempel om wensdromen ook echt te realiseren.
Regionale Landschappen brengen de historische dimensie van het landschap weer tot leven.
Enerzijds door natuurlijk erfgoed te herstellen of te herintroduceren. Bijvoorbeeld door knotbomen met te zware takken te beheren of dichtgeslibde poelen te ruimen. Door de aanplanting van hoogstamboomgaarden te stimuleren of uitheems plantgoed te vervangen door streekeigen soorten. Anderzijds zetten Regionale Landschappen ook in op bouwkundig erfgoed. Met hun erfgoeddiensten ondersteunen ze gemeenten die hun troeven verder willen ontplooien. Met al deze inspanningen werken Regionale Landschappen mee aan een mooier landschap en een sterkere streekidentiteit. Zodat iedere generatie zich thuis blijft voelen in ons landschap.
Vragen over aanplantingen, poelen, hagen/heggen, houtkanten, knotten...
Lees meerVragen over biodiversiteit (zoals initiatieven voor zwaluwen, vleermuizen, weidevogels, inheems plantgoed...)
Lees meerVragen over het vergroenen van speelplaatsen, zorginstellingen, openbare ruimte...
Lees meerVragen over trage wegen in jouw gemeente, inspiratie om te wandelen en fietsen, kennismaking met ons stiltegebied.
Lees meerHet werkingsgebied van Regionaal Landschap Schelde-Durme strekt zicht uit over 22 gemeenten: Aalst, Berlare, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lede, Lokeren (vanaf 2021), Melle, Puurs-Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas (vanaf 2021), Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Zele en Zwijndrecht. Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, de Provincie Antwerpen en haar 22 aangesloten gemeenten en steden werkt onze vereniging samen met vele partners aan projecten die landschap, natuur en erfgoed versterken.
In heel Vlaanderen zijn er momenteel 16 regionale landschappen actief. Elke streek heeft immers een eigen identiteit en landschap. Wil je eens gluren bij die buren? Neem dan een kijkje op www.regionalelandschappen.be.
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be