De groene draad van Ariadne

Van een ommuurd kloosterdomein naar een gastvrij, biodivers en klimaatbestendig terrein: de vroegere site van de Maricollen ondergaat een metamorfose! Met uitbundig groen, belevingselementen en een eetbare tuin verwent PC Ariadne haar cliënten, personeel én buurtbewoners.

Wat?

Herinrichting van de site van Psychiatrisch Centrum Ariadne

Waar?

Psychiatrisch Centrum Ariadne, Lede, 

Partners?

Psychiatrisch Centrum Ariadne

Status?

Lopend project

Het project

Psychiatrisch Centrum Ariadne te Lede is een kleinschalig psychiatrisch ziekenhuis met zorgtrajecten voor volwassenen en ouderen met diverse acute en chronische psychiatrische problemen. PC Ariadne werkt cliëntgericht en vanuit een holistische mensvisie: een helende, veilige omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Het centrum is ingebed in een voormalig kloosterdomein van 13 ha. en evolueerde van een gesloten, volledig ommuurde instelling - alom gekend als de Maricollen - tot een open zorgomgeving die connectie zoekt met de lokale gemeenschap.

Het centrum wil haar site voorzien van een multifunctionele, groene inrichting die in de actuele context van klimaatverandering, biodiversiteitscrisis en maatschappelijke uitdagingen klaar is voor de toekomst. Een nieuwe wandellus - De groene draad van Ariadne - zal de wijk ten oosten van het domein langs een nieuwe toegang, via de oude kloostertuin, door de eetbare tuin, over het hooilabyrint, met uiteindelijk de binnentuin aan de cafetaria verbinden. Met deze herinrichting zet PC Ariadne in op biodiversiteit en natuurbeleving en vormt ze een nieuwe groene toegangspoort tot het achterliggende landschap (vallei van de Molenbeek en natuurgebied Geelstervallei). Via nieuwe bressen in de muur en met picknickbanken, verrassende paadjes, speelnatuur, een hooilabyrint en een poel verwelkomt het centrum zo niet enkel eigen cliënten en bezoekers maar ook het brede publiek.

 

Participatie: wat zijn de noden, wensen en dromen van de buurt?

.

Het ontwerp

Om mensen in het domein te trekken en ze te stimuleren het domein in zijn geheel te ontdekken, streven we naar een leesbaar en beleefbaar landschap. Om dat te bereiken kiezen we voor: (1) een herkenbare, aantrekkelijke wandellus over het domein, (2) vergroening met extensiever beheer van grotere gehelen en streekeigen beplanting en (3) spelprikkels voor kinderen, eetbare planten en parkmeubilair.

Financiering

De herinrichting wordt geraamd op 100.000 euro en wordt financieel mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van PDPO en het Europees Herstelfonds.

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over trage wegen
© Dirk Hutsebaut
Contacteer ons
© Miles burke