Gemeentepark Sint-Gillis-Waas

Project team Natuur in de Buurt

Wat?

Herinrichting van het gemeentepark in Sint-Gillis-Waas tot een groene ontmoetings- en speelplek met aandacht voor waterinfiltratie en biodiversiteit.

Waar?

Centrum Sint-Gillis-Waas, het klassieke park naast het gemeentehuis.

Partners?

Gemeente Sint-Gillis-Waas, PDPO project Provincie Oost-vlaanderen

Status?

Ontwerp in opmaak.

Het project

Het gemeentepark van Sint-Gillis-Waas dateert uit de jaren ’70 en werd destijds aangelegd volgens een klassieke stijl. Een symmetrisch strak patroon met veel verharde paden, een centrale grote fontein en haagbeuk in de vorm van berceau’s. Flankerend langs de straatkant grasvelden met lindebomen.

50 jaar later zijn de berceau’s uitgegroeid tot romantische lovergangen maar ademt het hele park vergane glorie uit. Er is te veel verharding, trapjes belemmeren de toegankelijkheid, bankjes staan enkel in de zon, en enkele parkings en het gemeentehuis doorbraken de symmetrie. Het is tijd voor een vernieuwing met veel aandacht voor waterinfiltratie, biodiversiteit en ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten.

Ons regionaal landschap zal de herinrichting van dit park van A tot Z begeleiden.

Enkele foto's van de oorspronkelijke staat van deze site:

© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD

Participatie: wat zijn de noden, wensen en dromen van de buurt?

 

In eerste fase werd een participatietraject opgestart om te ontdekken wat de inwoners van Sint-Gillis-Waas vinden van hun park. Wat mag er veranderen? Wat wil men behouden? Welke nieuwe elementen wil men toevoegen?  

Samen met de gemeente organiseerden we in maart en april 2022 een participatietraject voor de herinrichting van het gemeentepark. In dit traject betrokken we verschillende doelgroepen in het vormgeven van het vernieuwde gemeentepark.

Via verschillende methodieken zoals observaties, kind als gids en kind als ontwerper ontdekten we hoe het park voor kinderen een uitdagende en avontuurlijke plek kan worden. De buurtbewoners nodigden we op Paasmaandag uit voor een gezellige babbel terwijl de kinderen konden genieten van leuke spelletjes. Bijkomend gingen we ook ten rade bij de ouderenadviesraad en jeugdraad.

Deze participatiemomenten leverden zeer interessante input op, die we nu in een volgende fase meenemen bij het uittekenen van een eerste ontwerp.

Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD
Participatiemoment
© RLSD

Volgende stappen

In maart en april gingen de verschillende participatiemomenten door. Samen met een analyse van de omgeving en de bestaande situatie, zal al deze input verwerkt worden tot een eerste voorontwerp. Planning:

  • September 2022: voorontwerp en terugkoppeling
  • December 2022: definitief ontwerp
  • 2023: uitvoering

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over trage wegen
© Dirk Hutsebaut
Contacteer ons
© Miles burke