Groene speelplaatsen (NIB)

Heb je een idee voor de vergroening van jouw speelplaats? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.



Delen

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Team Natuur in de Buurt (NIB) brengt natuur dichter bij de mensen via avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen en ontmoetingsplekken in het groen. Dankzij uiteenlopende expertises binnen ons team kunnen we de lat voor al onze projecten hoog leggen. Naast aandacht voor participatie en draagvlak focussen we op een natuurlijke, klimaatrobuuste inrichting die ook de biodiversiteit ten goede komt. Daarnaast bekijken we of een project in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. We kunnen een project van A tot Z begeleiden of enkel daar waar nodig. 

 

Info

Wanneer? Het hele jaar door

Waar? Gemeenten, steden en scholen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap om hen te ondersteunen bij de vergroening van hun site(s).

Meer weten? Contacteer team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Spelen in de natuur heeft tal van voordelen. Op een avontuurlijke en natuurlijke speelplek kunnen kinderen zich uitleven en hun energie kwijt. Bovendien prikkelt spelen in het groen de fantasie en creativiteit en verbetert het de concentratie in de klas. Speelplaatsen zijn jammer genoeg nog al te vaak woestijnen van asfalt.

Voor het vergroenen van schooldomeinen werken we samen met de MOS-diensten van Provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De MOS-medewerkers begeleiden de scholen in hun vergroeningstraject. Team Natuur in de Buurt begeleidt de school in verschillende fases: van participatie en overleg met klankbordgroepen tot praatplan, definitief ontwerp en volledige heraanleg van de speelplaats.

Mag ook jouw grijze speelplaats op de schop? Wil je jouw speelterrein vergroenen? 

Neem eerst contact op met de MOS-dienst in jouw provincie:

Na overleg nemen ze contact op met team Natuur in de Buurt om verdere stappen samen te bespreken.

Werkwijze

Binenn een traject naar een natuurlijk speellandschap kijken we steeds naar mogelijkheden voor ontharding. Hierna kijken we hoe we kwalitatif kunnen vergroenen met onder meer natuurlijke speelelementen zoals speelbomen, heuvels, parcours gemaakt uit boomstronken, waterelementen, wilgenhutten en –tunnels, een bloemenweide en buitenkeukentjes.We geven scholen handvaten om na te denken over een klimaatvriendelijke en -robuuste schoolomgeving. Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes zoals een wilgenhut waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Dankzij deze variatie vindt ieder kind er zijn of haar favoriete plekje.

Een groene speelplaats leent zich bovendien perfect om tijdens de les buiten onderzoekend te leren op eigen terrein. Het nodigt uit tot verschillende spelvormen zoals sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal kunnen ze knutselen of zelfs koken. 

Als kers op de taart vormen groene speelplaatsen een belangrijke stapsteen in het landschap en trekken we het omliggende landschap tot aan de klas.

© Regionale Landschappen

Onze projecten

GIBO De Meander Wichelen

© RLSD
Meer over dit project

VBS Broeders Driegaaien Sint-Niklaas

© RLSD
Meer over dit project

Sint-Vincentius Buggenhout

Sint-Lodewijk Kwatrecht

© RLSD
Meer over dit project

Mariagaard Wetteren

© RLSD
Meer over dit project

SJABI Campus Begijnhof Puurs

© RLSD
Meer over dit project

De Kameleon Oppuurs

© RLSD
Meer over dit project

OLVP Bornem

Huveneersschool Hingene

© RLSD
Meer over dit project

De Kinderplaneet Bornem

© RLSD
Meer over dit project

LAB-school Sint-Amands

© RLSD
Meer over dit project

Bunderbos Zele

© RLSD
Meer over dit project

Het Laar Zuidlaan Dendermonde

© RLSD

Het Laar Sas Dendermonde

Sint-Macharius Steentjesstraat Laarne

© RLSD
Meer over dit project

Basisschool 't Konkelgoed Lebbeke

Oscar Romero college Dendermonde

Leefschool De Wijsneus Temse

Campus Kompas Wetteren

Villa Da Vinci Sint-Niklaas

Kinderopvang Sint-Jozef Wetteren

© Tim Delmoitie
Meer over dit project

Basisschool De Schorre Sint-Amands

Basisschool 't Kasteeltje Puurs

Basisschool De Zonnebloem Sint-Amands

Sint-Macharius Wegvoeringstraat Laarne

© RLSD
Meer over dit project

Kindervreugd Bornem

© RLSD
Meer over dit project

Naar een groene ontmoetingsplek voor de buurt

De site van een school, het terrein van een jeugdbeweging, een buurtparkje of een domein van een zorginstelling; team Natuur in de Buurt kan ondersteunen bij de omschakeling naar een groene, natuurlijke ontmoetingsplek voor de buurt. We bekijken samen wat de noden zijn en hoe we kunnen helpen. Hieronder schetsen we onze werkwijze.

1. Analyse

© RLSD

Via een verkennend gesprek en terreinbezoek bespreken we wat de noden zijn en hoe we hierbij kunnen helpen. In deze fase bekijken we of het project eventueel in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Sommige projecten hebben enkel advies nodig, andere projecten vragen begeleiding van A tot Z.

2. Participatie

© RLSD

Samen met diverse stakeholders zoals buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen doorlopen we een participatieproces. Zo brengen we de dromen maar ook de bezorgdheden  voor de nieuwe groene plek in kaart. Zo creëren we een draagvlak voor het project. Aan de hand van tekeningen, gesprekken, spelletjes, post-its, ... vormen we ons een beeld van de wensen die we in een volgende fase verwerken in een ontwerp. 

3. Ontwerp

© RLSD

Alle ideeën worden samengebracht in een eerste ontwerpschets. Dit geeft een visueel beeld hoe de nieuwe groene plek er zal uitzien. Na bespreking met de aanvrager en stakeholders stellen we het plan helemaal op punt en herwerkren we dit tot een finaal ontwerp.

4. Realisatie

© RLSD

Tijd voor actie! In deze fase gaan we van start met de realisatie: heuvels creëren, bloemen inzaaien, wilgenhutten vlechten, ... Ook hier vinden we het belangrijk om de buurt te betrekken. Samen aanplanten en opbouwen versterkt het groepsgevoel en de betrokkenheid van de buurt en zorgt voor het nodige draagvlak. Nadien is het wachten tot de natuur haar werk doet zodat de buurt kan genieten van een prachtige, groene omgeving! 

5. Nazorg

© RLSD

Ook wanneer alle aanplantingen rond zijn kan team Natuur in de Buurt ondersteunen bij de nazorg. We geven advies rond ecologisch beheer en onderhoud van de groene plek en ook hier kan de buurt betrokken worden. Denk maar aan gezamenlijke momenten om te snoeien, te maaien, nieuwe aanplantingen te doen etc. 

6. Resultaat

© RLSD

Het resultaat van heel dit proces? Een sterke buurt in het groen! Niet alleen krijgt de buurt er een mooie, avontuurlijke en natuurlijke groene speel- en ontmoetingsplek bij, ook het plezier van samenwerken met mensen uit de buurt zorgt voor veel positieve energie en een sterk buurtgevoel. De nieuwe groene ontmoetingsplek zorgt voor meer spontane ontmoetingen, een plek om tot rust te komen of om je uit te leven, in het groen, dicht bij huis. 

Contacteer team Natuur in de Buurt

Geprikkeld na het lezen van al deze mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met een van onze medewerkers van team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we wat de noden zijn en waar we kunnen helpen om de natuur dichter naar jouw buurt te brengen.

Naar de contactpagina

Team Natuur in de buurt begeleidt je bij de vergroening van jouw speelplaats, jeugdterrein, zorginstelling of buurtplek. Benieuwd naar de mooie realisaties en samenwerkingen? Neem een kijkje op de overzichtspagina! 

Misschien vind je dit ook interessant: