Groene zorginstellingen (NIB)

Heb je een idee voor de vergroening van de site(s) van jouw zorginstelling? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.



Delen

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Team Natuur in de Buurt (NIB) brengt natuur dichter bij de mensen via avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen en ontmoetingsplekken in het groen. Dankzij uiteenlopende expertises binnen ons team kunnen we de lat voor al onze projecten hoog leggen. Naast aandacht voor participatie en draagvlak focussen we op een natuurlijke, klimaatrobuuste inrichting die ook de biodiversiteit ten goede komt. Daarnaast bekijken we of een project in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. We kunnen een project van A tot Z begeleiden of enkel daar waar nodig. 

Info

Wanneer? Het hele jaar door

Waar? Gemeenten, steden en zorginstelingen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap voor ondersteuning bij de vergroening van hun site(s).

Meer weten? Contacteer ons team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid: het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin of een dierenhoekje. Wanneer zorginstellingen hun groene plek ook nog eens openstellen voor inwoners, is er een win-winsituatie voor bewoners, inwoners en de gemeente of stad.

Team Natuur in de Buurt realiseerde doorheen de jaren tal van mooie projecten rond natuur en gezondheid en kan zorginstellingen begeleiden van A tot Z in de omschakeling naar meer groen.

Project Buiten Zorg

Het PDPO-project Buiten Zorg is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de vier Antwerpse Regionale Landschappen. Binnen dit project ondersteunen we zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. Universiteit Antwerpen staat in voor de geneeskundige kant van het verhaal en onderzoekt door middel van participatie de wensen en noden van patiënten, zorgpersoneel en bezoekers. De Regionale Landschappen gaan hier verder mee aan de slag en vertalen zowel de natuur - en landschapswaarden als de beleving en gevoelsmatige aspecten verder in de praktijk. We brengen de zorg van binnen
naar buiten en het landschap van buiten naar binnen.

We hopen met dit project nog meer zorginstellingen te overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.

© RLSD

Onze projecten

De groene draad van Ariadne

© RLSD
Meer over dit project

Raakzaam verbindt mens, natuur en paard

© RLSD
Meer over dit project

LIA-tuin Sombeke

© Ann Sels - RLSD
Meer over dit project

Huize Eyckerheyde 

© RLSD
Meer over dit project

Naar een groene ontmoetingsplek voor de buurt

De site van een school, het terrein van een jeugdbeweging, een buurtparkje of een domein van een zorginstelling; team Natuur in de Buurt kan ondersteunen bij de omschakeling naar een groene, natuurlijke ontmoetingsplek voor de buurt. We bekijken samen wat de noden zijn en hoe we kunnen helpen. Hieronder schetsen we onze werkwijze.

1. Analyse

© RLSD

Via een verkennend gesprek en terreinbezoek bespreken we wat de noden zijn en hoe we hierbij kunnen helpen. In deze fase bekijken we of het project eventueel in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Sommige projecten hebben enkel advies nodig, andere projecten vragen begeleiding van A tot Z.

2. Participatie

© RLSD

Samen met diverse stakeholders zoals buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen doorlopen we een participatieproces. Zo brengen we de dromen maar ook de bezorgdheden  voor de nieuwe groene plek in kaart. Zo creëren we een draagvlak voor het project. Aan de hand van tekeningen, gesprekken, spelletjes, post-its, ... vormen we ons een beeld van de wensen die we in een volgende fase verwerken in een ontwerp. 

3. Ontwerp

© RLSD

Alle ideeën worden samengebracht in een eerste ontwerpschets. Dit geeft een visueel beeld hoe de nieuwe groene plek er zal uitzien. Na bespreking met de aanvrager en stakeholders stellen we het plan helemaal op punt en herwerkren we dit tot een finaal ontwerp.

4. Realisatie

© RLSD

Tijd voor actie! In deze fase gaan we van start met de realisatie: heuvels creëren, bloemen inzaaien, wilgenhutten vlechten, ... Ook hier vinden we het belangrijk om de buurt te betrekken. Samen aanplanten en opbouwen versterkt het groepsgevoel en de betrokkenheid van de buurt en zorgt voor het nodige draagvlak. Nadien is het wachten tot de natuur haar werk doet zodat de buurt kan genieten van een prachtige, groene omgeving! 

5. Nazorg

© RLSD

Ook wanneer alle aanplantingen rond zijn kan team Natuur in de Buurt ondersteunen bij de nazorg. We geven advies rond ecologisch beheer en onderhoud van de groene plek en ook hier kan de buurt betrokken worden. Denk maar aan gezamenlijke momenten om te snoeien, te maaien, nieuwe aanplantingen te doen etc. 

6. Resultaat

© RLSD

Het resultaat van heel dit proces? Een sterke buurt in het groen! Niet alleen krijgt de buurt er een mooie, avontuurlijke en natuurlijke groene speel- en ontmoetingsplek bij, ook het plezier van samenwerken met mensen uit de buurt zorgt voor veel positieve energie en een sterk buurtgevoel. De nieuwe groene ontmoetingsplek zorgt voor meer spontane ontmoetingen, een plek om tot rust te komen of om je uit te leven, in het groen, dicht bij huis. 

Contacteer team Natuur in de Buurt

Geprikkeld na het lezen van al deze mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met een van onze medewerkers van team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we wat de noden zijn en waar we kunnen helpen om de natuur dichter naar jouw buurt te brengen.

Naar de contactpagina

Team Natuur in de buurt begeleidt je bij de vergroening van jouw speelplaats, jeugdterrein, zorginstelling of buurtplek. Benieuwd naar alle projecten? Neem een kijkje op de overzichtspagina! 

Misschien vind je dit ook interessant: