Korte keten

Van bij de boer tot op jouw bordDelen

Over dit project

Van bij de boer tot op jouw bord. Inkopen doen bij de boeren in jouw streek, daar pluk je alleen maar voordelen van. Producten die rechtstreeks bij de boeren uit je streek zijn aangekocht, hebben een grote meerwaarde: ze zijn supervers en dus superlekker, de boer krijgt er een eerlijke prijs voor en je belast minder het milieu.

Die heerlijke lokale producten vind je vaak dichter bij huis dan je denkt! In hoevewinkels of automaten, via deur-aan-deurverkoop, op markten, via een webwinkel enzovoort. Regionaal Landschap Schelde-Durme kan voor steden en gemeenten lokale korteketeninitiatieven in kaart brengen en deze bundelen in een handige brochure en bijhorende website.

 

Projectinfo

Wanneer? Jaarrond

Waar? Elke stad of gemeente binnen ons werkingsgebied kan beroep op ons doen om lokale korteketeninitiatieven in kaart te brengen.

Meer weten? Contacteer Barbara (barbara@rlsd.be)

Van bij de boer tot op je bord


Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie. Korte keten omvat vele verschillende soorten verkooppunten om een rechtstreekse verkoop mogelijk te maken: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen, webwinkels en voedselteams. 

Rechtstreeks kopen bij de boer heeft heel wat voordelen:

  • Het voedsel komt uit eigen streek, geteeld en gekweekt met passie voor het vak.
  • Je weet wat je betaalt: een eerlijke prijs, zonder de kost van de tussenhandel.
  • Je ondersteunt een ecologische aanpak van de landbouw: kleinschaliger en duurzamer
  • Er wordt minder verpakking gebruikt
  • Het brengt de volle, pure smaak van de seizoenen op je tafel
  • Je bouwt een band op met je lokale boer en je leert de boerenstiel op een andere manier kennen
© Bert Willaert
© Kate Hliznitsova

Prijsopbouw

© Ryan Song

De prijsopbouw van een product is niet zo eenvoudig. Per product ligt dat helemaal anders, maar één ding is zeker: als je producten in een hoevewinkel koopt, dan krijgt de boer 100 % van wat jij betaalt. 
Koop je in de winkel, dan krijgt de boer slechts een fractie van het door jou betaalde bedrag (dikwijls slechts 30 % of zelfs minder). En de prijs die jij betaalt, die is nagenoeg dezelfde. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je jouw
lokale landbouwer.

Milieuwinst

© Lucinda Hershberger

Korte keten is een duurzaam en ecologisch concept. Als je lokale producten koopt in plaats van producten die ver weg geproduceerd werden, dan beperk je het aantal  voedselkilometers, de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Milieuwinst wordt ook geboekt door minder  verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik voor koeling tijdens transport en opslag. Korte keten voorkomt ook verspilling. De boer weet beter hoeveel hij moet oogsten of verwerken om te voldoen aan de vraag. Vele lokale handelaars werken “verpakkingsarm”. Dat wil zeggen dat je als klant je eigen verpakking (potje, zakje,...) kan meebrengen om de aangekochte producten in mee te nemen.

Smaak & kwaliteit

© Debbie Widjaja

Het zal je niet verbazen dat de smaak van een wortel, die ‘s ochtends uit de grond getrokken werd, krachtiger en verser is dan een wortel die er een tweedaagse reis heeft opzitten van Portugal naar België. Dat is ook de reden waarom restaurants en sterrenchefs het liefst met lokale producenten samenwerken. Ze erkennen de intrinsieke kwaliteiten van verse producten.

In de korte keten vind je een ander aanbod dan in de supermarkt. Je vindt er bijzondere vormen en smaken: vergeten groenten, exclusieve appelsoorten, een stukje van de koe dat je vroeger bij je oma at maar dat je nooit zelf in de winkels vindt …

Ontdek onze brochures rond korte keten

Tip: op www.heerlijklokaal.be vind je heel wat producenten van korte keten uit Aalst, Affligem, Opwijk, Asse, Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout!

(H)eerlijk lokaal

Producenten van hoeve- en streekproducten in Aalst, Affligem, Asse en Opwijk

Naar de brochure

(H)eerlijk lokaal

Producenten van hoeve- en streekproducten in Sint-Niklaas

Naar de brochure

(H)eerlijk lokaal

Producenten van hoeve- en streekproducten in Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen

Naar de brochure

(H)eerlijk lokaal

Producenten van hoeve- en streekproducten in Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout

Naar de brochure

 

Deze brochures zijn een initiatief van Regionaal Landschap Schelde-Durme met financiële steun van Provincie Oost-Vlaanderen.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Naar al onze projecten
© Wesley Poelman
Contacteer ons
© Miles Burke