LAB school Sint-Amands

Project team Natuur in de Buurt

Wat?

Inrichten van de door de school aangekochte naastgelegen landbouwstrook als educatieve, bijvriendelijke speelzone ter bescherming van het oude bosje op het schoolterrein.

Waar?

Kuitegemstraat 27, Sint-Amands.

 

Partners?

schoolteam LAB Gedreven Onderwijs, MOS Antwerpen, Natuurpunt Klein Brabant, gemeente Puurs, Imkervereniging Klein Brabant, Velt Klein Brabant, bARK Today.

Status?

Realisatie is voorzien in 2022 en 2023.

Het project

De secundaire school LAB Gedreven Onderwijs uit Sint-Amands, bouwde en aantal jaren geleden een energieneutraal gebouw op het domein van het Zonnehuis, een vroeger tehuis voor kinderen.
Het terrein is voor 90% onverhard. Het schoolterrein is na de schooluren en in het weekend vrij toegankelijk voor buurtbewoners, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje.  Op het terrein ligt onder andere een bosje.

Om de mooie, oude bomen van het bosje waarvan de takken schaduw wierpen over de naastgelegen landbouwgrond, niet te moeten snoeien, kocht de school ongeveer 2.700 m² van de landbouwgrond aan.  De strook grond werd ook aangekocht om de speeldruk op het bosje te verminderen  en de onderbegroeiing meer ademruimte te geven en zal ingericht worden als biodiverse, educatieve speelzone waarbij een zone bestemd wordt voor solitaire en honingbijen.

Regionaal Landschap Schelde-Durme ondersteunt dit project in verschillende stappen: van ontwerp, tot uitvoering.

In 2020 – 2021 werden reeds de eerste stappen verwezenlijkt:

    • Doorlopen MOS-traject
    • Opstellen van een vlekkenplan
    • Na overleg werd een definitief ontwerpplan opgesteld door RLSD
    • Leerkrachten stellen lesmodules op zodat de aanleg en het beheer geïntegreerd worden in de verschillende lessen ( bijenmodule, module aanplanten,….)

Enkele foto's van het oorspronkelijke terrein:

Voorplein
© RLSD
Aangekochte strook landbouwgrond
© RLSD
Voorplein
© RLSD
Rapenveld
© RLSD
Bosje
© RLSD
Gefreesde strook landbouwgrond
© RLSD

Het ontwerp

De aangekochte strook landbouwgrond wordt omgevormd tot een:

  • Bijvriendelijke zone met een insectenhotel en korven voor honingbijen
  • Er komen chillplekken
  • Een snoeptuin
  • Een open zone
  • Een zone met speelaanleidingen ( evenwichtsparcours,…)

Ook het oorspronkelijke terrein dat reeds eigendom was van de school, wordt aangepakt:

  • Het toegangsplein wordt aan de hand van bloemenborders opgesmukt tot een echt welkomstplein met plaats voor een podium
  • De grote rode beuk krijgt bescherming rond de boomspiegel en er zullen bloembollen aangeplant worden
  • In het bosje zullen we bepaalde delen tijdelijk afspannen zodat er tijdelijk minder op wordt gespeeld, om de onderbegroeiing op die manier terug te laten opschieten.
  • Naast voldoende plek om kampen te bouwen, wordt ook een bosbank voorzien waar je tot rust kan komen.
  • De plek waar nu een wilgenhut staat wordt omgevormd tot een vogelbosje om vogels te spotten
  • De zone achter het Zonnehuis wordt een bloembollegrasland en de overkapping tegen de perceelsgrens zal omgevormd worden tot een experimenteerruimte. We zullen ook onderzoeken ook of het mogelijk is om een wadi aan te leggen zodat op het terrein zoveel mogelijk verschillende biotopen ontstaan. Dit verhoogt de biodiversiteit en de educatieve waarde.
  • Over heel het terrein komen er ook chillplekjes
Ontwerp
© Regionale Landschappen

Volgende stappen

  • Voorjaar 2022:
    • Licht frezen van de aangekochte landbouwgrond
    • Tijdelijk inzaaien met een bij-vriendelijk fauna- akkermengsel
    • Plaatsen van de bijenkorven en het insectenhotel

  • Najaar 2022
    • Plaatsen van speelaanleidingen
    • Aanplantingen met workshop voor de leerlingen
  • 2023:
    • Inzaaien definitieve mengsels
    • Aanleg snoeptuin

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over trage wegen
© Dirk Hutsebaut
Contacteer ons
© Miles burke