Spelen in de natuur heeft tal van voordelen en natuurlijke speel- en leerplaatsen zitten al enkele jaren in de lift. Op een avontuurlijke en natuurlijke speelplek kunnen kinderen zich uitleven, energie kwijt, het prikkelt de fantasie en creativiteit en het verbetert de concentratie in de klas. Speelplaatsen zijn jammer genoeg nog al te vaak woestijnen van asfalt. Daar kan team Natuur in de buurt samen met jouw school verandering in brengen!
We werken samen met de MOS-diensten van Provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De MOS-medewerkers begeleiden de scholen in hun vergroeningstraject. Team Natuur in de Buurt zet haar expertise in voor de vergroening en de uitvoering. Samen met de school en de MOS-medewerkers bespreken we de noden van de school en waar we kunnen helpen. Zo transformeerden we al heel wat schooldomeinen in een groene oase!
Mag ook jouw grijze speelplaats op de schop? Wil je jouw speelterrein vergroenen?
Neem eerst contact op met de MOS-dienst in jouw provincie:
Na overleg neemt een medewerker contact op met team Natuur in de Buurt om de verdere stappen te bespreken.
Binenn een traject naar een natuurlijk speellandschap kijken we steeds naar mogelijkheden voor ontharding. Hierna kijken we hoe we kwalitatif kunnen vergroenen met onder meer natuurlijke speelelementen zoals speelbomen, heuvels, parcours gemaakt uit boomstronken, waterelementen, wilgenhutten en –tunnels, een bloemenweide en buitenkeukentjes.We geven scholen handvaten om na te denken over een klimaatvriendelijke en -robuuste schoolomgeving. Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes zoals een wilgenhut waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Dankzij deze variatie vindt ieder kind er zijn of haar favoriete plekje.
Een groene speelplaats leent zich bovendien perfect om tijdens de les buiten onderzoekend te leren op eigen terrein. Het nodigt uit tot verschillende spelvormen zoals sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal kunnen ze knutselen of zelfs koken.
Als kers op de taart vormen groene speelplaatsen een belangrijke stapsteen in het landschap en trekken we het omliggende landschap tot aan de klas.