Pastorijtuin Erembodegem

Project team Natuur in de Buurt

Wat?

Omvormen van private pastorijtuin tot een openbare groene oase voor de inwoners van Erembodegem.

Waar?

Erembodegem (Aalst)

Partners?

Stad Aalst

Status?

Dit project is afgerond. Op 25 maart 2023 werd de nieuwe luwte-oase in de pastorietuin officieel geopend.

Het project

In Erembodegem bevindt zich een pastorijtuin, tussen de kerk en de Dender. Vandaag is de pastorijtuin volledig privaat. De enige toegang tot de tuin is via de pastorijwoning. De pastorijtuin bevat een verwaarloosde boomgaard, een bos met waardevolle historische elementen zoals de vista, de vijver met brugje, de oude beuken, stinzenondergroei en waardevolle voorjaarsflora.

Om de dorpskern van Erembodegem te vergroenen, wordt een deel van de pastorijtuin openbaar: De Verborgen Tuin. De Verborgen Tuin is het minst fragiele deel van de pastorijtuin en wordt publiek toegankelijk. Het meest biologisch waardevolle deel blijft privaat. De Verborgen Tuin heeft een interessante uitgangsituatie om een groene oase te worden voor de bevolking van Erembodegem: volwassen bomen die schaduw en speelkansen bieden, struiken waar kinderen zich in kunnen verstoppen of waar ze kampen in kunnen bouwen en een hooilandje om onder de bomen te picknicken. Ten slotte bieden de Dender en de oude tuinmuren een uniek kader om van de stilte en de rust te genieten. 

© RLSD
© RLSD
© RLSD

Participatie: leerlingen aan de slag als ontwerpers

22 april 2021 - Vandaag gingen de leerlingen van het 5de leerjaar van basisschool De Regenboog aan de slag als ontwerper van de pastorijtuin Erembodegem! 
De leerlingen kregen eerst een rondleiding doorheen de volledige pastorijtuin door Bart Backaert, hoofd van de groendienst van Aalst. De kinderen leerden over de geschiedenis van de tuin, over de bestaande waardevolle elementen, de verschillende ecologische verschijnselen van een bos, over de biodiversiteit en hoe de natuur de mens kan helpen om beter om te gaan met klimaatproblemen. De kinderen waren enthousiast en hadden ongelofelijk veel vragen voor Bart. Nadien gingen de leerlingen en onze medewerkers samen aan de slag om na te denken hoe de tuin ingericht kan worden.

© RLSD
© RLSD
© RLSD

Het ontwerp

De plannen van "De Verborgen Tuin" krijgen vorm! Onze landschapsarchitect hield bij de ontwerpen rekening met de input van de leerlingen en het gebruik van natuurlijke speelelementen. Met onder andere ruimte voor een buitenklas, een speelbosje en een ontmoetingsplek aan de Dender zal de tuin er helemaal anders uitzien. Onze voorstellen werden overgedragen aan stad Aalst, na feedback zullen de ontwerpen nog verder verfijnd worden.

© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD
© RLSD

Realisatie: nieuwe luwte-oase in de pastorietuin

Ondertussen is het project afgerond en kunnen buurtbewoners terecht in de nieuwe luwte-oase in de pastorietuin. Een luwte-oase is een groene plekje dat zintuiglijke rust biedt in een drukke omgeving. De luwte-oase geeft je een soort vertrouwd vakantiegevoel, je komt er tot rust in de dagelijkse hectiek van het leven. Zo'n plekje biedt onzichtbare kwaliteiten die belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn.

De inrichting van de verborgen pastorietuin bleef subtiel met volgende elementen:
- monumentale bomen
- zicht op de Dender in de schaduw van de kerk
- land art van Will Beckers die kansen geeft tot buitenles voor de naburige school en zelfs een zinneprikkelende boomhut.
- een yogaplatform
- een bosbadbank
- twee rustbanken
- een klauterparcours voor kinderen

 

Foto's van de realisatie vind je hieronder en in ons fotoalbum.

 

TV Oost kwam langs tijdens de officiele opening en maakte een reportage.

© RLSD
© RLSD
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul
© RLSD
© RLSD
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul
© RLSD
© RLSD
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul
© Maarten De Beul

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over trage wegen
© Dirk Hutsebaut
Contacteer ons
© Miles burke