Ook in 2021 organiseren alle Antwerpse Regionale Landschappen samen een groepsaankoop voor fauna-akkermengsels. Iedere jager, landbouwer, natuurvereniging, gemeente of particulier met akkers/akkerranden in eigendom/beheer binnen ons werkingsgebied kan hiermee zijn voordeel doen! Opgelet, de bestelling én betaling dient vóór 1 maart 2021 gebeurd te zijn. Klik hier om een bestelling te plaatsen. Op zoek naar meer info?
Vandaag neemt maïs de meeste akkers in. Ze zijn nuttig voedselgewas voor veetelers, maar in het wild levende dieren en insecten hebben er weinig aan. Onder meer hierdoor gaat het aantal bijen en vlinders steeds meer achteruit. Slecht nieuws, want de meeste landbouwgewassen en wilde planten zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. De biodiversiteit een handje toesteken kan via fauna-akkers en andere kleine landschapselementen.
Het gaat niet goed met honingbijen en wilde bijen (solitaire bijen en hommels). In de Nederlandse Rode Lijst (Vlaanderen heeft er geen voor bijen) zijn meer dan de helft van alle wildebijensoorten (338) opgenomen: hun situatie is gevoelig, kwetsbaar, bedreigd, ernstig bedreigd of ze zijn verdwenen. We kunnen hen helpen door meer kleine landschapselementen aan te brengen, zoals hagen, houtkanten en fauna-akkers.
Behalve honingbijen en wilde bijen hebben ook akkervogels baat bij fauna-akkers. Een aantal onder hen staan op de Vlaamse Rode Lijst voor broedvogels en zijn in hun voortbestaan bedreigd. Het gaat onder meer om de geelgors, graspieper, patrijs, rietgors, veldleeuwerik en zomertortel. Ook vogels als fazant, gele kwikstaart en kneu schuilen en eten in fauna-akkers, net als kleine zoogdieren zoals haas, konijn, wezel, hermelijn, veldmuis.
Wij bieden vier zaadmengsels aan: landbouwmengsel (eenjarig), akkervogelmengsel (eenjarig), gras-kruidenmengsel (meerjarig), klavermengsel (meerjarig). De keuze hangt af van 1] het gewenste voedselaanbod, schuilgelegenheden en bloeiboog, 2] het soort bodem en 3] de toegepaste bemesting.
Bernagie (6%) – Bladrammenas (2%) – Radijs (5%) – Mergkool (2%) – Boerenkool (3%) – Raapzaad (5%) Boekweit (20%) – Dille (7%) – Facelia (7%) – Gele mosterd (5%) – Japanse haver (15%) – Vlas (8%) – Zonnebloem (15%)
Bernagie (5%) – Boekweit (15%) – Gerst (15%) – Haver (20%) – Vlas (5%) – Huttentut (5%) – Zonnebloem (10%) – Gele ganzenbloem (5%) – Zomertarwe (20%)
Bladrammenas (3%) – Gele mosterd (7%) – Boekweit (33%) – Facelia (40%) – Koriander (3%) – Goudsbloem (3%) – Juffertje in t groen (3%) – Groot kaasjeskruid (3%) – Korenbloem (2%) – Dille (2%) – Bernagie (1%)
Vogels gebruiken fauna-akkers als schuil- en broedplaats. Insecten zoeken de eerste bloemen op en zijn het geliefkoosde voedsel van jonge patrijzen en fazanten. Reeën doen zich te goed aan de eerste ontluikende blaadjes.
Hommels, bijen en vlinders vinden volop stuifmeel en nectar in de weelderig bloeiende fauna-akkers.
In de vroege herfst zijn er nog steeds enkele bloemen aanwezig. Vogels profiteren van de zaden en gewassen die op de fauna-akkers blijven staan.
In het gure winterweer vormen de overgebleven planten van een fauna-akekr een belangrijke schuil- en voedselplaats voor veel dieren. Na de vier seizoenen (of meerdere jaren, afhankelijk van het mengsel) wordt de akker omgeploegd. Dan dienen de planten als groenbemesting.
Heb je een akker, akkerrand of braakliggend terrein waar je iets mee wil doen? Dan heeft jouw perceel fauna-akker-potentieel! Contacteer Robbert Schepers voor meer informatie via robbert@rlsd.be of 0499 99 68 41.
Via deze link kan je het resultaat van 5 jaar praktijkervaring van 4 Regionale Landschappen en vele jagers en landbouwers online doorbladeren: 'Fauna-akkers: een praktische handleiding'. De handleiding downloaden kan hieronder:
Faunamengsels (teeltcode 98) komen in aanmerking voor de activering van toeslagrechten, want ze vallen onder hoofdbestemming 'A'. Via de beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij kan je een vergoeding krijgen voor het beheer van perceelsranden en kleine landschapselementen. Info kan je verkrijgen bij de bedrijfsplanners van de VLM.
Jagers kunnen een belangrijke rol spelen als beheerder van het landschap. In 2014 en 2015 namen zo'n 30 jagers/jachtgroepen van 12 wildbeheereenheden die rol ter harte. Samen met lokale natuurverenigingen, gemeentebesturen, landbouwers en particulieren zaaiden ze zo 78 hectare aan fauna-akkers in. Binnen dit project werd ook werk gemaakt van andere kleine landschapselementen. Zo werden 4,7 km houtkanten en bosranden aangeplant en een poel hersteld.
Regionaal Landschap Schelde-Durme | Markt 1 | 9230 Wetteren | T 09 210 90 50 | info@rlsd.be