Heb je een idee voor de vergroening van een ontmoetingsplek voor de hele buurt? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.
Heb je een idee voor de vergroening van een ontmoetingsplek voor de hele buurt? Team Natuur in de buurt begeleidt je van A tot Z.
Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Team Natuur in de Buurt (NIB) brengt natuur dichter bij de mensen via avontuurlijke speelplaatsen, uitdagende parken, natuurlijke speelbossen en ontmoetingsplekken in het groen. Dankzij uiteenlopende expertises binnen ons team kunnen we de lat voor al onze projecten hoog leggen. Naast aandacht voor participatie en draagvlak focussen we op een natuurlijke, klimaatrobuuste inrichting die ook de biodiversiteit ten goede komt. Daarnaast bekijken we of een project in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. We kunnen een project van A tot Z begeleiden of enkel daar waar nodig.
Wanneer? Het hele jaar door
Waar? Gemeenten en steden binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons Regionaal Landschap voor ondersteuning bij de vergroening van een ontmoetingsplek voor de hele buurt.
Meer weten? Contacteer team Natuur in de Buurt voor meer informatie
In heel wat steden en gemeenten vind je openbare parken, speelbossen of speelpleintjes. Vaak zijn deze vrij eentonig aangelegd, spreken ze niet echt een grote groep buurtbewoners aan en hebben ze weinig biodiversiteitswaarde. Team Natuur in de Buurt begeleidt gemeenten en steden bij de opwaardering van zo’n plek tot een echte klimaatrobuuste en biodiverse ontmoetingsplek voor de hele buurt om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of om tot rust te komen.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een plek midden in het groen met gezellige picknickbanken, natuurlijke speelelementen, een hondenlosloopweide, een boomgaard, een geboortebos, of een amfitheater als eventlocatie voor jouw gemeente?
Team Natuur in de buurt kan steden en gemeenten bij het volledige proces begeleiden: van participatie, over ontwerp, tot realisatie en nazorg.
Is jouw gemeente of stad aangesloten bij ons Regionaal Landschap en heb je een idee waarmee je natuur dichter naar jouw buurt kan brengen? Neem contact op met team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we de mogelijkheden.
Ontharding van een parking wordt een nieuw parkje dichtbij scholen
De site van een school, het terrein van een jeugdbeweging, een buurtparkje of een domein van een zorginstelling; team Natuur in de Buurt kan ondersteunen bij de omschakeling naar een groene, natuurlijke ontmoetingsplek voor de buurt. We bekijken samen wat de noden zijn en hoe we kunnen helpen. Hieronder schetsen we onze werkwijze.
Via een verkennend gesprek en terreinbezoek bespreken we wat de noden zijn en hoe we hierbij kunnen helpen. In deze fase bekijken we of het project eventueel in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Sommige projecten hebben enkel advies nodig, andere projecten vragen begeleiding van A tot Z.
Samen met diverse stakeholders zoals buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen doorlopen we een participatieproces. Zo brengen we de dromen maar ook de bezorgdheden voor de nieuwe groene plek in kaart. Zo creëren we een draagvlak voor het project. Aan de hand van tekeningen, gesprekken, spelletjes, post-its, ... vormen we ons een beeld van de wensen die we in een volgende fase verwerken in een ontwerp.
Tijd voor actie! In deze fase gaan we van start met de realisatie: heuvels creëren, bloemen inzaaien, wilgenhutten vlechten, ... Ook hier vinden we het belangrijk om de buurt te betrekken. Samen aanplanten en opbouwen versterkt het groepsgevoel en de betrokkenheid van de buurt en zorgt voor het nodige draagvlak. Nadien is het wachten tot de natuur haar werk doet zodat de buurt kan genieten van een prachtige, groene omgeving!
Ook wanneer alle aanplantingen rond zijn kan team Natuur in de Buurt ondersteunen bij de nazorg. We geven advies rond ecologisch beheer en onderhoud van de groene plek en ook hier kan de buurt betrokken worden. Denk maar aan gezamenlijke momenten om te snoeien, te maaien, nieuwe aanplantingen te doen etc.
Het resultaat van heel dit proces? Een sterke buurt in het groen! Niet alleen krijgt de buurt er een mooie, avontuurlijke en natuurlijke groene speel- en ontmoetingsplek bij, ook het plezier van samenwerken met mensen uit de buurt zorgt voor veel positieve energie en een sterk buurtgevoel. De nieuwe groene ontmoetingsplek zorgt voor meer spontane ontmoetingen, een plek om tot rust te komen of om je uit te leven, in het groen, dicht bij huis.
Geprikkeld na het lezen van al deze mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met een van onze medewerkers van team Natuur in de Buurt. Samen bekijken we wat de noden zijn en waar we kunnen helpen om de natuur dichter naar jouw buurt te brengen.
Team Natuur in de buurt begeleidt je bij de vergroening van jouw speelplaats, jeugdterrein, zorginstelling of buurtplek. Benieuwd naar de mooie realisaties en samenwerkingen? Neem een kijkje op de overzichtspagina!