Nationaal Park Scheldevallei

Landschap- Klimaat - ErfgoedTerug naar overzicht
Delen
www.nationaalparkscheldevallei.be www.kastelenvandeschelde.be

Nationaal Park Scheldevallei

In Nationaal Park Scheldevallei wisselen machtige stukken riviernatuur af met pittoreske dorpjes, prachtige kastelen en weidse velden. Het is een gebied dat smeekt om ontdekt te worden.

Je kan hier terecht voor een bijzonder stukje natuur dat je nergens anders in ons land aantreft. En zelfs op de rest van het Europese continent is onze zoetwatergetijdennatuur met haar slikken en schorren – de mangrove van Europa – best zeldzaam. Dat die getijdennatuur met zoute, brakke en zoete zones ook nog eens zo diep landinwaarts terug te vinden is, is echt uniek!

De vele jaagpaden, het doorvlochten tragewegennet, de unieke veren, ... zorgen voor eindeloos fiets- en wandelplezier. En ontdek de typische belevingen aan het water: scheepswerven, authentieke vissersdorpjes, getijdenmolens, wijmenteelt, prachtige Kastelen van de Schelde, ...

Meer over het Nationaal Park

Projectinfo

  • Wanneer? Jaarrond
  • Waar? Gebiedscoalitie van Antwerpen, Aalst, Berlare, Boom, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Gent, Hamme, Hemiksem, Kruibeke, Lebbeke, Niel, Puurs-Sint-Amands, Rumst, Schelle, Temse, Wetteren, Wichelen, Willebroek, Zele, Provincie Antwerpen, Provincie Oost-Vlaanderen,Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV, Natuur en Bos, Toerisme Vlaanderen, Departement Omgeving, Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse Landmaatschappij, Sport Vlaanderen, Aquafin NV, Herita, Natuurpunt vzw, vzw Durme en Regionaal Landschap Rivierenland.
  • Meer weten? Contacteer ons team Schelde voor meer informatie

Kastelen van de Schelde

Talrijke kastelen en burchten werden gebouwd aan de oevers van de machtige Schelde. In de loop der eeuwen zijn burchten en kastelen vernield of afgebroken, andere zijn verbouwd tot buitenverblijf voor belangrijke historische figuren. De Kastelen van de Schelde - gerenoveerd en  opnieuw toegankelijk voor bezoekers - zijn architecturale bewijzen van een groots verleden. Als toegangspoorten van de prachtige natuurgebieden van Nationaal Park Scheldevallei stroomt er bovendien voor hen een bijzondere toekomst.

© Regionale Landschappen