Wegspotters

Meld je aan als vrijwilliger!

Samen zorgen voor aangename trage wegen

Regionaal Landschap Schelde-Durme ondersteunt verschillende steden en gemeenten in de uitbouw van een aangenaam en toegankelijk tragewegennetwerk.

Om trage wegen in kaart te brengen, te evalueren, verbeteren en op te volgen, doen we beroep op heel wat vrijwilligers:

  1. Padvinders brengen de trage wegen in hun gemeente in kaart door ze op terrein te bekijken. Ze brengen ook verbeterpunten naar voor.
  2. Wegspotters zorgen voor de nazorg. Als meter of peter van een specifieke trage weg, signaleren zij problemen zoals zwerfvuil, omgewaaide bomen, ... zodat de trage weg altijd toegankelijkheid blijft.
Alles over onze werking rond trage wegen

De ideale wegspotters ...

  • houden van wandelen

  • genieten van de rust langs trage wegen

  • bezoeken en controleren minstens 4 keer per jaar een aantal zelfgekozen trage wegen: is de bewegwijzering oké, versperren obstakels de weg, ligt er zwerfvuil,...?

  • leggen vastgestelde problemen vast op foto en geven de informatie door aan de gemeente via een digitaal meldingssysteem

 

Wat zijn wegspotters?

© RLSD

Wandelliefhebbers worden ingeschakeld om trage wegen toegankelijk te houden. Minstens een keer per seizoen gaan ze te voet of met de fiets ‘hun’ trage wegen controleren. Is de bewegwijzering oké? Versperren obstakels de weg? Ligt er zwerfvuil? Problemen worden rechtstreeks aan de gemeente gemeld via een centraal communicatiesysteem.

Problemen melden en verwerken

© Routechecker

Dat gebeurt allemaal via het digitale meldingssysteem Routechecker. Wegspotters melden problemen op terrein met de Routechecker. Locatie en foto’s worden automatisch meegestuurd met de melding.  De gemeente laat via de Routechecker weten of ze de meldingen gelezen heeft, of ze in verwerking zijn en/of opgelost.

Welke voordelen biedt dit systeem?

© Marc Van Cauteren

Dit project bespaart de gemeenten heel wat werk. Enerzijds komt ze soms vele ogen te kort om al haar trage wegen regelmatig te controleren. Anderzijds verlicht Routechecker het administratieve werk aanzienlijk. Het project verhoogt ook de betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijke tragewegenbeleid. En doordat de trage wegen proper en toegankelijk blijven, nodigen ze uit om ontdekt en gebruikt te worden. Zo blijft hun bestaan verzekerd.

Wat is er zo leuk aan wegspotters?

© Trage wegen vzw

Vrijwilligers die zich opgeven als wegspotter houden ervan in de natuur te vertoeven. Het geeft hen veel voldoening tegelijk bij te dragen aan een nuttig project. Dat ze zo allerlei nieuwe wegjes ontdekken, vinden ze een leuke surplus. 

Financiële steun voor gemeenten

De Provincie Oost-Vlaanderen financiert 15 werkdagen aan ondersteuning. Die wordt verleend door een ondersteunende partner: een Regionaal Landschap (Schelde-Durme, Meetjesland of Vlaamse Ardennen) of Trage Wegen vzw. Zo staan gemeenten er niet alleen voor om het project op te starten, een startmoment te organiseren, de vrijwilligers te begeleiden of om de jaarlijkse evaluatievergadering voor te bereiden.

Waar zijn wegspotters actief?

© Google maps
  • Laarne: 41 wegspotters voor 44,6 km trage wegen
  • Lebbeke: 22 wegspotters voor 54,2 km trage wegen
  • Merelbeke: 43 wegspotters voor 71,5 km trage wegen
  • Wetteren: 16 wegspotters voor 98 km trage wegen
  • Temse: 46 wegspotters voor 54 km trage wegen
  • Hamme: Opstart wegspotters in 2022

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over trage wegen
© Dirk Hutsebaut
Contacteer ons
© Miles burke